Milieubewegingen verzetten zich voor vierde keer tegen ethaankraker Ineos

Veertien milieubewegingen hebben al voor de vierde keer juridische stappen ondernomen tegen de ethaankraker van het Britse Ineos in de Antwerpse haven. Vorige week was er vanuit Nederland ook al beroep aangetekend tegen de vergunning die de Vlaamse overheid verleende aan Ineos.

"Europa's grootste plasticproject", zo noemt Client Earth de kraker die Ineos aan het bouwen is in de haven van Antwerpen. Ineos zelf noemt het project dan weer "de meest groene kraker van Europa en de grootste investering in de Europese chemiesector op 25 jaar tijd". 

De milieubewegingen betwisten concreet de omgevingsvergunning die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verleende aan de kraker. Dat was onder ander mogelijk na de goedkeuring van het stikstofdecreet eerder dit jaar. 

Een uitspraak in de zaak wordt pas in 2025 verwacht. Client Earth heeft in het verleden ook al geargumenteerd dat de kraker werd goedgekeurd zonder een correcte beoordeling van de milieueffecten, wat in strijd zou zijn met nationale wetgeving. 

Voor de klacht kon Client Earth wederom rekenen op de steun van Bond Beter Leefmilieu (BBL), BOS+, Climaxi, Dryade, Fairfin, Gallifrey Foundation, Greenpeace België, Grootouders voor het Klimaat, Klimaatzaak, Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, Plastic Soup Foundation, Recycling Netwerk Benelux en WWF Belgium.

"De Vlaamse autoriteiten gebruiken alle mogelijke trucs om petrochemiereuzen tegemoet te komen", zegt advocaat Dies Verhaeghe van Dryade. "Het is duidelijk waar hun loyaliteit ligt, niet bij de gezondheid van hun burgers of de toekomst van onze planeet."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.