Vaccinatie het laagst in Brusselse gemeenten die het hardst getroffen werden

Terwijl de vaccinatiecampagne in Vlaanderen behoorlijk goed draait, verloopt ze in Brussel een stuk moeilijker. Zo is in de gemeenten Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Brussel stad nog geen 20 procent van de volledige bevolking gevaccineerd. "Dit zijn ook gemeenten waar het meest aantal positieve COVID-tests werden vastgesteld", zegt professor Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

Elke zaterdag stelt Sciensano de nationale vaccinatiecijfers ter beschikking. Uit die cijfers blijkt dat in een aantal Brusselse gemeente zoals Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe al meer dan 32 procent van het totaal aantal inwoners een eerste vaccin kreeg, wat overeenstemt met de va ccinatiegraad in België, die in week 30,8 procent was.

"Maar in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest was in week 18 nog maar 23,9 procent van de totale bevolking gevaccineerd", zegt professor Devroey. "Dat komt vooral omdat in een aantal gemeenten zoals Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Brussel stad nog geen 20 procent van de volledige bevolking een eerste prik kreeg. In deze gemeenten slaagt men er ook niet in om meer dan 70 procent van de 65-plussers te vaccineren."

Bovendien blijkt dat in deze gemeenten de toename van het aantal gevaccineerde inwoners ook minder stijgt dan in de andere gemeenten. Terwijl de gemeenten waar het minst gevaccineerd wordt, het afgelopen jaar ook het grootste aantal positieve gevallen telden. Volgens professor Devroey kunnen er een aantal verklaringen zijn voor die lage vaccinatiegraad.

"Mogelijk hebben de inwoners van deze gemeenten minder interesse in hun gezondheid. Misschien denken ze dat ze geen vaccin moeten krijgen als ze de ziekte hebben doorgemaakt, hetgeen uiteraard niet correct is. In deze gemeenten hebben de inwoners ook minder vaak een vaste huisarts, voor veel mensen de vertrouwenspersoon bij uitstek om betrouwbare informatie te krijgen over ziekte en preventie. Ten slotte valt het op dat vooral in de gemeenten waar veel Nederlandssprekende inwoners zijn de vaccinatiegraad het hoogst is. Vermoedelijk staan Nederlandssprekende inwoners meer open voor vaccinatie", klinkt het.

Professor Devroey benadrukt het belang van een voldoende hoge vaccinatiegraad in alle gemeenten, zo niet bestaat het risico dat er alsnog lokale uitbraken voorkomen waardoor het virus zich opnieuw kan verspreiden bij mensen die niet gevaccineerd zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.