Gehoor jongeren gaat erop vooruit

Het gehoor van Belgische jongeren gaat er de laatste jaren op vooruit. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de externe preventiedienst Liantis. Bij de groep 18- tot 22-jarigen in 2023 is het aandeel jongeren met beginnende gehoorschade 7,2 procent lager dan bij hun toenmalige leeftijdsgenoten in 2008.

Liantis onderzocht tussen 2008 en 2023 het gehoor van duizenden medewerkers. De externe preventiedienst vergeleek de eerste gehoortesten van 5.710 jongere werknemers (18-22 jaar oud) in 2008 en met die van 5.013 jongere werknemers in 2023. Uit de analyse bleek dat jongeren in 2023 betere gehoortesten aflegden dan in 2008.

"We wilden graag onderzoeken of we de negatieve effecten van beroepsmatige blootstelling aan lawaai konden bevestigen op onze gehoortesten en nagaan of er positieve effecten te merken waren door preventieve acties. Daarom voerden we eerst een analyse uit op het gehoor van een gezonde, jonge populatie die nog niet beroepsmatig blootgesteld was aan geluid", vertelt onderzoeker Tom Geens van Liantis.

De onderzoekers onderzochten daarvoor het voorkomen van noisedips. Dat zijn verschillen van meer dan 10 decibel tussen opeenvolgende geteste frequenties binnen hetzelfde oor. Die zijn een indicator van beginnende gehoorschade. Het aandeel noisedips bij de jongeren nam af van 57,2 in 2008 naar 50,0 procent in 2023.

Annick Gilles, professor aan de Universiteit Antwerpen en hoofdaudioloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is verbaasd, maar ook tevreden met de resultaten. "Voor mij is deze verbetering doorheen de jaren een positief verhaal dat aantoont dat betere wetgeving en sensibilisatiecampagnes vanuit de overheid weldegelijk hun vruchten afwerpen", zegt Gilles.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Karla Decock

    28 augustus 2024

    Goed nieuws!
    Deze groep werknemers werd in het derde middelbaar door het CLB onderzocht met de SPIN-test (Speech in noise) en kreeg informatie over geluidschade op het moment dat de test afgenomen werd en meer specifieke info bij borderline-resultaten en een doorverwijzing naar NKO bij een afwijkende test.
    De SPIN test wordt echter niet meer ondersteund van bovenaf en zal vanaf dit schooljaar bijna niet meer afgenomen worden, noch in het derde middelbaar noch in het zesde leerjaar.
    De laatste systematische gehoorscreening door het CLB zit daardoor in het eerste leerjaar.
    Benieuwd hoeveel invloed dit zal hebben.
    Ik hoop dat jullie dit onderzoek nog eens zullen hernemen over enkele jaren.