Jonge huisarts veroordeeld wegens 'onzorgvuldigheid'

In een geruchtmakende rechtszaak tegen een jonge huisarts (34) uit Oostende sprak de rechtbank een veroordeling uit waarbij de dokter niet voor de dood van een klein meisje (8) rechtstreeeks aansprakelijk werd gesteld, maar wel omdat ze haar beroep niet zorgvuldig genoeg uitoefende en inschattingsfouten maakte. Tegelijk toonde de rechter begrip voor de moeilijke werkomstandigheden van artsen. Dat met het blanco strafblad van de beschuldigde leidde tot een opschorting van straf.

De verdediging had de vrijspraak gevraagd, maar zo ver ging de rechtbank niet: de arts moet de nabestaanden 3.800 euro schadevergoeding betalen.

De casus: het slachtoffer werd op 7 maart 2018 een eerste keer naar het Henri Serruysziekenhuis in Oostende gebracht. Daar werd vastgesteld dat de koorts door griep veroorzaakt werd. Toen het meisje steeds zieker werd, volgde op 12 maart een consult bij de huisarts. Ook die gaf de raad om koortswerende medicatie te blijven gebruiken. Twee dagen later ging het meisje weer naar de spoeddienst, en toen volgde een dringend transport naar waarna ze in het UZ Gent. Diezelfde dag nog volgde een orgaanfalen door een bacteriële longontsteking, met aan de grondslag  pneumokokken.

Het overlijden werd de huisarts niet rechtstreeks in de schoenen geschoven, maar dus wel het feit dat ze de zaak niet nauwgezet genoeg opvolgde. Het openbaar ministerie vond dat de arts extra waakzaam had moeten zijn vermits het meisje aan een autismespectrumstoornis leed en zelf niet kon spreken.

Voor de verdediging was het verloop van de onderliggende infectie moeilijk vast te stellen. De spoedarts getuigde dat de toestand van het meisje in 24 uur tijd sterk achteruitging. De huisarts zelf vond dat ze zorgvuldig gehandeld had op basis van de symptomen die ze bij de consultatie vaststelde en in de toekomst identiek zou handelen als in dit geval.

De rechtbank ging voor een stuk mee met de klagers door te spreken van onzorgvuldigheid van de huisarts (zeven tot acht dagen koorts, een 'alarmerende situatie'). Dat had een lampje moeten doen branden bij de huisarts om over te gaan tot diepergaand onderzoek of om door te verwijzen naar een specialist. Anderzijds zag de rechtbank op basis van het medisch dossier onvoeldoende aanwijzingen om een rechtstreekse link te leggen tussen het zogenaamde gebrek aan voorzichtigheid van de huisarts en de dood van het kind. Maar: "Met haar handelen heeft ze de ziektetoestand van het meisje doen verergeren.” De rechtbank herkwalificeerde 'onopzettelijke doding' tot  'onopzettelijke slagen en verwondingen'.

Daarnaast toonde de Brugse rechtbank begrip voor de moeilijke werksituatie van artsen die geregeld onder druk moeten beslissen op basis van soms onvolledige informatie.

Aan de nabestaanden van het kind moet de huisdokter 3.600 euro schadevergoeding betalen. De verdediging kan nog beroep aantekenen.

> Huisarts staat terecht voor onopzettelijke doding meisje

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Paul Moeremans

    22 maart 2023

    Huisartsenwerk in evidence based, al de rest is overconsumptie. Klachten zijn incidence based. Een Deense huisartsen studie telde van antibiotica niet nodig zijn bij een oorontsteking. Bij de uitgesloten patiënten was een dodelijke staphylococcen sepsis. Een kleine uit een zigeunerfamilie hand hoofdpijn. Toch maar eens een fundoscopie doen : melanoma. Huisartsen werk is te delicaat om het pluis niet pluis gevoel te vervangen door defensieve maar onbetaalbare Amerikaanse toestanden.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 maart 2023

    Het is onmogelijk om elke “griep “ of griepaal syndroom als ernstig te beschouwen en er op te vliegen met 1 bloedafname , RX Thorax en/of NMR :
    Binnen de kortste keren mag je het gaan uitleggen aan het RIZIV en het FOD !
    Alleen maar verliezers bij dit proces , zoals altijd zijn de advokraten de winnaars !

  • Bram De Clerck

    20 maart 2023

    Sterkte aan de collega alleszins. Wat hoopt Justitie met zo'n vonnis te bereiken? Is het voorstel van de rechter ieder kind met griep na 3 dagen naar de pediater te sturen? Of bij ieder kind standaard na 3 dagen koorts bloedname, rx thorax en viraal pannel?

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 maart 2023

    Het kan natuurlijk snel ( ver) keren , denk maar aan een kind met ‘ s avonds onverklaarbare koorts zonder nekstijfheid en ‘s anderendaags 1 fulminant Syndroom van Waterhouse-Friderichsen met purpura op de benen !
    Je bent in gedachten bezig met de patiënt en vraagt je af hoe het ermee zou zijn , maar ze bellen NOOIT terug om te zeggen dat ze beter zijn , wel als ze slechter zijn en dan kan het te laat zijn !
    Als huisarts werk je alleen , niet in een groep waar de verantwoordelijkheid “ kan “ gedeeld worden ; als je wantrouwig bent over het verloop vd ziekte :
    BEST ZELF EENS BELLEN !