Franstalige ziekenhuisassistenten gaan ook weer aan het werk

Na een constructief overleg met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) schorten ook de Franstalige arts-specialisten in opleiding maandag hun werkonderbreking op. Dat meldt Alexandre Niset, woordvoerder van een Franstalige organisatie die 1.600 assistenten groepeert. Met de staking wilden ze druk zetten om hun sociaal statuut te verbeteren.

"De engagementen die Vandenbrouckes kabinetschef tijdens het overleg van zondag heeft beloofd, stemmen ons volledig tevreden", zegt Niset. De staking werd daarom opgeschort, in afwachting van de officialisering van de beloofde engagementen door de minister, binnen de 48 uur.

Aan Nederlandstalige kant was het niet tot een staking gekomen. Daar was met een 24 urenstaking gedreigd als er woensdag geen akkoord uit de bus zou komen. De uiteindelijke uitkomst werd door VASO, de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding, omschreven als een historisch akkoord. Het zal "een duurzame en structurele omslag betekenen in de opleiding van toekomstige artsen", klonk het.

De Franstalige artsen in opleiding hadden het akkoord verworpen, en waren donderdag een staking begonnen. Nog voor het akkoord werd afgeklopt, verlieten de Franstaligen de tafel. Ze vonden dat ze absoluut niet gehoord werden.

De assistenten zijn enkel als waarnemers betrokken bij het overleg, maar daaraan wordt binnenkort een mouw gepast. In de vergadering van zondag kregen de assistenten te horen dat ze in de toekomst vertegenwoordigd zullen kunnen worden binnen de Nationale Paritaire Commissie voor Geneesheren-Ziekenhuizen. "Zo kan er een echte tegenmacht komen tijdens de onderhandelingen die over ons gaan", aldus Niset.

> De brief die minister Vandenbroucke vandaag naar de vertegenwoordigers van de Franstalige artsen-specialisten in opleiding heeft gestuurd. ( In het Frans )

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.