Federale formatie - "Supernota is niet helemaal van tafel" (Van Overtveldt)

De supernota van Bart De Wever is niet volledig van tafel. Dat heeft Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) verklaard tijdens een rentree-event van Voka. Indien je in ons land wil saneren en hervormen, dan kan je niet naast een aantal denksporen kijken die ook in die nota stonden, redeneert Van Overtveldt.

N-VA-voorzitter De Wever werd maandag voor de tweede keer door de koning het veld ingestuurd als formateur voor de vorming van een federale regering. Zijn vorige poging liep vast op een njet van de MR op fiscale toegevingen die De Wever in zijn zogenaamde supernota had gezet om Vooruit mee aan boord te krijgen. Eerder op de dag viel te horen dat de formateur aan een nieuwe supernota zal schrijven.

"Is de supernota weg? Neen", stelde Johan Van Overtveldt maandagavond echter in de Brusselse Bozar, waar werkgeversorganisatie Voka haar traditioneel event bij de start van het politieke jaar organiseerde. Van Overtveldt schreef mee aan die sociaal-economische nota, die specifiek inzoomde op arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit. "We zullen zien hoe we die komende weken een nieuwe versie kunnen boetseren", maar er zaten elementen in die volgens hem zeker zullen overleven.

"Als je wil hervormen en saneren in ons land, dan zijn er een aantal dingen waar je niet omheen kan", aldus de gewezen minister van Financiën. "Anders heeft een regeerakkoord geen zin." Hij erkende dat er in die nota elementen stonden die niet elke ondernemer als muziek in de oren klonken, maar in een coalitie met vijf partijen moet je nu eenmaal tot een vergelijk komen. "Maar voor ons is het van belang dat de globale belastingdruk naar beneden gaat", benadrukte Van Overtveldt.

"Geen bezigheidstherapie"

De komende tijd zullen de onderhandelaars zich wat meer toeleggen op andere thema's. Dat kan volgens Van Overtveldt ook helpen om opnieuw vertrouwen te kweken. Hij merkte op dat de coalitie van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés de meest coherente is die bovendien een comfortabele meerderheid heeft. "Als dat een paar weken meer kost, dan vind ik dat de moeite en dan is dat zeker geen bezigheidstherapie."

Hij gelooft ook dat ons land uitstel zal krijgen van de Europese Commissie om zijn meerjarenplannen in te dienen. Die deadline ligt in principe op 20 september, maar zal dus niet worden gehaald. Hij ziet de Europese Commissie ook niet meteen de karwats bovenhalen. Frankrijk en Italië zitten immers in hetzelfde schuitje. "Dus voor de Europese Commissie zal het bijzonder moeilijk zijn echt de forcing te voeren, want als de financiële markten ongerust worden, dan gaan de poppen aan het dansen", luidde het. Er zal dus wel druk worden uitgeoefend, maar in een "Armageddon-scenario" gelooft Van Overtveldt niet.

In zijn speech pleitte Voka-voorzitter Rudy Provoost voor een sluitend budgettair kader met een stappenplan om de schuldgraad af te bouwen. "Het budgettair kader moet op een nieuwe leest geschoeid worden", luidde het. "Een drastische reductie van het overheidsbeslag en een verregaande efficiëntieverbetering van het overheidsapparaat dringen zich op. Een grondige sanering van de overheidsfinanciën is een must, met inbegrip van de pensioenen en gezondheidszorg."

Provoost beseft ook dat de staatshervorming in de huidige context niet meteen bij de topprioriteiten staat. Maar dat neemt niet weg dat de institutionele complexiteit voor de Voka-voorzitter vroeg of laat moet worden aangepakt. "Het is noodzakelijk dat in het federaal regeerakkoord het proces en de methodiek vastgelegd worden om institutionele hervormingen voor te bereiden", aldus Provoost.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.