Zowat 1.500 deelnemers voor mars voor de zorg in Brussel

Volgens de politie zijn zaterdagmiddag ongeveer 1.500 mensen naar de Kunstberg in Brussel afgezakt voor een tweede betoging voor de zorgsector. Het was de enige betoging die zaterdag was toegelaten in de hoofdstad.

De betogers eisen meer middelen voor de zorgsector. Er stappen niet alleen personeelsleden uit de zorg mee, maar ook burgers en verschillende bewegingen zoals Extinction Rebellion en Youth for Climate. De betogers eisen toegankelijke zorg voor iedereen en degelijke werkomstandigheden. "Het is immoreel om winst te maken op de gezondheid van mensen. We eisen ook de opheffing van de patenten op de geneesmiddelen en de vaccins", zeggen de organisatoren.

Verschillende zorgmedewerkers getuigden over hun werkomstandigheden, maar ook leerkrachten, mensen zonder papieren en feministische verenigingen kregen het woord. 

De betoging maakt deel uit van een internationale beweging. Ook in Frankrijk en Italië waren er zaterdag bijeenkomsten, en er zijn er nog andere gepland in andere landen in de komende weken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.