Budget ziekteverzekering dreigt met bijna kwart miljard euro te ontsporen

Door te hoge uitgaven voor tandartsen, radiologen en implantaten dreigen de uitgaven in de federale ziekteverzekering volgend jaar met 217 miljoen euro te ontsporen. Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid in lopende zaken, roept op om in te grijpen, schrijft De Tijd donderdag.

Dit jaar stevent de ziekteverzekering af op een budgetoverschrijding met 150 miljoen euro. Maar als het tempo wordt doorgetrokken, gaat het volgend jaar om 217 miljoen euro. In termen van het totale budget is dat geen groot bedrag - zowat een half procent - maar toch trekt ontslagnemend minister Vandenbroucke (Vooruit) aan de alarmbel.

Een eerste reden daarvoor ligt in de versnelling. In juni werd de ontsporing nog ingeschat op 79 miljoen euro. Nu is dat bijna drie keer zoveel. Vandenbroucke wil die ontsporing in de kiem smoren. Een tweede argument is principieel: de ziekteverzekering is een van de snelst stijgende uitgaven van de federale overheid, wat ook zo in het Vivaldi-regeerakkoord is overeengekomen. Maar iedere versnelling die daar nog eens bovenop komt, ligt gevoelig.

De ziekteverzekering wordt samen beheerd door de federale overheid, de ziekenfondsen en de artsen, die allemaal vertegenwoordigers afvaardigen naar de algemene raad van het RIZIV. Op 21 oktober moet die algemene raad een akkoord bereiken over de begroting voor 2025.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.