Beslissing over LEZ bewijst nood aan formatie met Vlaamse meerderheid

Brussels N-VA-kopvrouw Cieltje Van Achter is het ermee eens dat de verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) wordt uitgesteld, maar ze vindt het "een gevaarlijk precedent" dat de Franstalige partijen dat boven de hoofden van de Vlaamse partijen hebben beslist. Het onderstreept voor haar de nood aan een Vlaamse meerderheid.

De drie Franstalige partijen die een Brusselse regering willen vormen, gooiden zondag een bom onder de onderhandelingen. MR, PS en Les Engagés willen de verstrenging van de emissienorm voor de lage-emissiezone in Brussel uitstellen van begin 2025 naar begin 2027. De Nederlandstalige formateur Elke Van den Brandt (Groen) was daarover niet te spreken, over de inhoud noch over de manier van werken. "Een duidelijke vertrouwensbreuk en een gebrek aan respect voor de Nederlandstalige partijen in aanloop naar de vorming van een nieuwe Brusselse regering", reageerde ze.

Ook Van Achter vindt het niet kunnen dat de Franstalige partijen die beslissing hebben genomen zonder de Nederlandstaligen daarin te kennen, nadat vorige week begrotingsgesprekken zijn gestart zonder Vlaamse meerderheid. "Dit zijn gevaarlijke precedenten voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel", zegt ze maandag op X. Van Achter, die zich de voorbije weken van commentaar onthield, benadrukt dat er daarom dringend volwaardige formatiegesprekken moeten opgestart worden, mét een Vlaamse meerderheid. 

Van den Brandt probeert al weken zo'n Vlaamse meerderheid op de been te brengen, maar dat loopt op z'n zachtst gezegd niet van een leien dakje. Momenteel zitten enkel Groen, Open VLD en Vooruit aan tafel, maar die hebben een zetel tekort voor een meerderheid aan Vlaamse kant. CD&V wil niet depanneren en met Team Fouad Ahidar wil meer dan één partij niet in zee gaan. Meteen komt ook N-VA in beeld. Van Achter begrijpt alvast de urgentie van de Franstalige partijen om de LEZ uit te stellen.

Tijdens een evenement van Voka benadrukte Franstalig formateur David Leisterh dat er niets communautairs achter de beslissing zit. "Ik kan begrijpen dat Groen niet content is, maar ik heb gehoord dat er ook Nederlandstalige partijen dit gaan meestemmen", aldus Leisterh. "Ik ben verkozen om actie te ondernemen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.