Zwangerschapsverlof van zelfstandigen verlengd

Het koninklijk besluit waarmee het zwangerschapsverlof voor vrouwelijke zelfstandigen wordt uitgebreid, is gepubliceerd in het Staatsblad. Het wordt van kracht op 1 januari 2017. Een evolutie die het vrouwelijke geslacht zeker zal interesseren.

In België is slechts één op de drie zelfstandigen een vrouw. Het percentage vrouwen in dat statuut is de voorbije vijf jaar weinig geëvolueerd. Het percentage vrouwelijke werknemers bedraagt 23%.  

Uit een grote enquête van de vertegenwoordigende organisaties is gebleken dat de belangrijkste reden dat vrouwen geen zelfstandige willen worden, ligt in de moeilijke combinatie van werk en gezin. Er zijn nu twee maatregelen genomen om het sociale statuut van vrouwelijke zelfstandigen te verbeteren. Ze worden van kracht vanaf 2017. 

Het zwangerschapsverlof wordt met vier weken verlengd. Drie weken zijn verplicht, en negen weken facultatief. Het verlof kan per week worden opgenomen, voltijds of deeltijds, om beter tegemoet te komen aan de realiteit van het werk. Het geheel van het facultatieve verlof zal opgenomen moeten worden over een periode van 36 weken die begint op het eind van het verplichte bevallingsverlof. De vergoeding bedraagt ongeveer 450 euro per week. Een andere verandering is dat een zelfstandige die bevalt, automatisch 105 gratis dienstencheques krijgt. 

Het is ook de bedoeling dat de vrouwelijke zelfstandige het eerste trimester na de bevalling vrijstelling krijgt van betaling van sociale bijdragen, met behoud van rechten. Daar is een wetsvoorstel voor opgesteld dat binnenkort aan het parlement zal worden voorgelegd. Als het wordt goedgekeurd, zal die maatregel ook op 1 januari 2017 van kracht worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.