Welke weg naar het HA-PO-schap?

In het vooruitzicht van de dubbele cohorte en de conversie van het curriculum naar ‘6 + 3’, kijkt het ICHO uit naar extra praktijkopleiders. “Een beperkte tijdsinvestering volstaat om erkend HA-PO te worden en erkend te blijven”, schetst ICHO-directeur Guy Gielis.

Men moet volgende stappen doorlopen:

  • Eén introductiesessie. Dat stemt overeen met één zaterdagvoormiddag op campus Gasthuisberg, Leuven. Daar krijgt men alle informatie, samen met de documenten die men moet invullen om zijn statuut te regelen. Tijdsgebruik: 3 uur.

 

  • Een tweede sessie vindt plaats in een kleine regionale groep met een staflid. Er wordt een sterkte-zwakte-analyse van de praktijk gemaakt. Tijdsgebruik: 2 à 3 uur. Dat is het minimum om zowel door de FOD Volksgezondheid als door het ICHO erkend te worden.

 

  • Daarbij worden praktijkopleiders voor een goede start uitgenodigd op een basis-agogische training. Dat behelst 3 namiddagen van 13u tot 18 uur. Tijdsgebruik: 15 uur gespreid over 2 jaar.

 

  • Als een HA-PO eenmaal erkend is, moet hij voor de FOD Volksgezondheid minimum twee halve dagen per jaar opleiding volgen, voor het ICHO zijn dat er drie. Tijdsgebruik: 9 uur. “Dat is een relatief beperkte tijdsinvestering”, zegt Guy Gielis. “In Nederland moet een praktijkopleider 8 à 10 volle dagen opleiding volgen om aangesteld te blijven.” Met uitzondering van de introductiesessie, worden alle opleidingsmomenten georganiseerd op verschillende plaatsen in Vlaanderen.

 

 

“We zijn die opleidingsmomenten meer en meer aan het diversifiëren”, aldus Guy Gielis. “We organiseren voortaan studiedagen waarop een gastspreker wordt uitgenodigd. We gaan ook e-learningpakketten aanmaken. De HA-PO’s krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan intervisiesessies in kleine groepen, onder leiding van de stagemeester-coördinator. Ze hebben toegang tot een persoonlijke coaching door een staflid. De opleiding kan daardoor individueel op maat van de HA-PO worden gesneden.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk LAMIROY

    14 september 2017

    Vergoeding?