UGent zoekt testers om te lopen met muziek

Beathealth, een Europees project, werkt aan een app waarbij het tempo van muzieklopers en Parkinsonpatiënten verder helpt om zich efficiënter voort te bewegen. Het IPEM, het instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek van de Universiteit Gent, werkt eraan mee en zoekt voor de eindstudie van het loopgedeelte, BeatRun, nog proefpersonen, min of meer beginnende lopers die een trainingsschema willen volgen. De rugzak met pc is ondertussen geëvolueerd naar een heuse app op de smartphone die individueel aangepaste muziek in een stabiel tempo aanbiedt om het looptempo te ondersteunen. Het principe is simpel: uit een database kiest de app die muziek waarvan het tempo het beste aansluit bij je looptempo. Met een timestretcher wordt de muziek aangepast als je even wat trager of sneller loopt, om vervolgens over te schakelen naar een ander nummer als je langdurig van tempo verandert.

We willen met deze test vooral kijken naar het motivationeel karakter”, zegt Jeska Buhmann, PhD student aan het IPEM. Vandaar dat IPEM lopers zoekt die aan het begin staan van hun hobby of die nog niet veel lopen. “We weten uit de praktijk dat wie al langer loopt, vaak begonnen is met muziek, maar daar later van afstapt – het zit bij hen als het ware al voorgeprogrammeerd. Ons hoofddoel is zoveel mogelijk nieuwe mensen aan het bewegen te krijgen, om hen te motiveren om ermee te beginnen en het vol te houden.

IPEM zoekt zestien recreatieve joggers tussen 18 en 50 jaar oud die vanaf 20 juni het schema van twee keer per week een halfuurtje lopen per week gedurende twee maanden willen aanhouden. In principe kan iedereen de loopsessies thuis afwerken, maar er zijn wel drie contactmomenten waarop in Gent getraind moet worden onder supervisie. Door de vakantiemaanden die er aankomen, is het daarom niet evident kandidaten te vinden.

Aanmelden kan bij Jeska Bumann, 09-264.42.77 of jeska.buhmann@ugent.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.