Het leeuwendeel van de huisartsen steunt de terugbetaling van psychologische zorg binnen kwalitatieve samenwerkingsverbanden. Dat blijkt uit een enquête die het Socialistisch Ziekenfonds (SocMut) organiseerde onder de huisartsen. De mutualiteit vreest dat het budget dat minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) voorziet, niet zal volstaan.
Tijdens de onderhandelingen over het Zomerakkoord van de regering-Michel kreeg minister De Block groen licht voor de terugbetaling van een raadpleging bij de klinisch psycholoog. Daarvoor is 22,5 miljoen euro voorzien. De maatregel zal wellicht eind 2018 kunnen ingaan.
SocMut organiseerde in het voorjaar een peiling onder huisartsen. Daarin werd gepolst naar hun visie op de organisatie en de terugbetaling van eerstelijns-psychologische zorg. De elektronische bevraging vertrok naar 675 huisartsen. Daarvan vulden er 119 de bevraging volledig in.
Daaruit blijkt dat er een zeer groot draagvlak bestaat voor toegankelijke eerstelijns-psychologische zorg en beperkt toegankelijke tweedelijns-gespecialiseerde zorg. Bovendien is er een grote consensus om die eerstelijnszorg te laten uitvoeren door een klinisch psycholoog met een erkende specifieke opleiding. Zowat 85 procent van de huisartsen pleit ervoor te werken in multidisciplinaire teams.
Algemeen secretaris Paul Callewaert noemt het budget van 22,5 miljoen euro dat minister De Block voor de terugbetaling voorziet problematisch. "Dat komt neer op 35 euro per patiënt en dat voor de totale behandeling. Eén consultatie bij de psycholoog kost al meer dan 43 euro", legt Callewaert uit. "Hoe verdienstelijk dit initiatief van minister De Block ook is, om te komen tot een kwalitatief aanbod van eerstelijns psychologische zorg is minstens 280 miljoen euro nodig."