In heel wat buurten van Antwerpen is het huisartsenaanbod een aandachtspunt. Deurne-Noord is door het stadsbestuur aangeduid als een prioriteit. Domus Medica bekijkt de situatie.
In Antwerpen zijn er iets meer dan 420 huisartsen aan de slag. De stad telt 8 huisartsenkringen, 6 forfaitaire praktijken en 4 huisartsenwachtposten. In de enquête die het stadbestuur in 2014 bij de huisartsen organiseerde, wilden de geadresseerden duidelijk hun stem laten horen, zoals bleek uit de responsgraad van 63%.
De resultaten toonden aan dat 10% van de huisartsen meer dan 60 uur per week werkt. De helft werkt tussen 40 en 60 uur. Er bestaat een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop in 40% van de praktijken. In sommige wijken loopt dit op tot 75%.
Van de respondenten is 40% aan de slag in een solopraktijk. In de leeftijdsgroep tussen 60 en 65 jaar is 70% soloarts, onder de 30 jaar is dat 7%. Zowat 40% van de deelnemende huisartsen werkt intussen multidisciplinair, in de praktijk of op wijkniveau. Op de vraag of er administratieve ondersteuning in de praktijk voorhanden is, antwoordde 70% bevestigend.
Tegen 2019 willen 74 artsen stoppen. Tegelijk wil 35% van de respondenten een extra arts aantrekken, goed voor een absoluut aantal van 95 artsen.
Het zout op de boterham
In verband met het huisartsenbeleid van de Stad Antwerpen, is de wijk Deurne-Noord een prioriteit. In die wijk bestaat er een tekort aan huisartsen van maar liefst 20 VTE’s. Er is geen enkele groepspraktijk. Praktijkopleiders zijn schaars. Slechts 2 artsen zijn jonger dan 45 jaar. Daarmee ontbreekt het de wijk aan een hele reeks argumenten om jonge artsen aan te trekken. De wachtpost niet te na gesproken, want die is er wel.
“De Stad Antwerpen heeft Domus Medica niet alleen gevraagd voor alle wijken het huisartsenbestand in kaart te brengen (zie onze krant van 16 juni), maar ook te werken aan een oplossing voor Deurne-Noord”, zegt Liesbet Meyvis (Dienst Gezondheid Stad Antwerpen) op het huisartsensymposium van de ZNA-ziekenhuizen. “Kan men in die wijk een groepspraktijk opstarten met huisartsen die al aan de slag zijn of met beginnende collega’s?”
“Werken in Deurne-Noord, daar verdien je als huisarts het zout op je boterham niet mee”, protesteert een huisarts vanuit het gehoor. De consulten zijn er zeer complex, wegens anderstaligheid, polypathologie en meervoudig medicatiegebruik. Met sommige patiënten ben je algauw een halfuur bezig.
“Misschien moet men dan forfaitair gaan werken”, suggereert Liesbet Meyvis. “Ik hoor dat een dergelijk systeem in kansarme wijken meer mogelijkheden biedt en haalbaarder is.” Het is nu wachten op de bevindingen van Domus Medica.