Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil dat het Fonds voor Medische Ongevallen (MAF) de dossiers sneller behandelt, meldt Sudpresse vandaag. Het fonds kampt met een achterstand van ongeveer 1.600 dossiers en wie er een indient, moet gemiddeld 4 jaar wachten op een advies.
"In 2012-2014 werden ongeveer 2.500 zaken geopend en slechts 300 zaken afgesloten", aldus de minister. "Sinds 2017 zijn er elk jaar 600 dossiers afgesloten, een hoger aantal dan de geopende dossiers", aldus de minister.
Niettemin wordt ernaar gestreefd om de achterstand weg te werken in een tempo van 65 dossiers per maand, dossiers waarvoor in de meeste gevallen de vereiste documenten aanwezig zijn.
In een verslag van het Rekenhof van vorig jaar werd gewezen op de trage behandeling van de dossiers (gemiddeld vier jaar wachten op een advies van het Fonds), de hoge kosten voor de behandeling van een dossier, het feit dat negen van de tien slachtoffers van medische ongevallen geen gebruik maken van de bij wet voorziene procedure, enz.
De minister van Volksgezondheid overweegt dan ook een reshuffle van dit fonds, zij het dat in een overgangsperiode (tot 2023) de nadruk niet ligt op een aanpassing van de wet, maar wel op de organisatie, het beheer en de communicatie.
De minister sluit een nieuw debat over de grondslagen van de wet op een later tijdstip niet uit.
> Lees ook: Fonds pakt uit met actieplan en krijgt extra geld
Laatste reacties
Edouard WITTERS
18 juni 2021het is normaal dat er zoveel achterstand is bij het FMO
De manier waarop alles georganiseerd is, is zeer amateuristisch.
Er wordt onvoldoende gezocht naar experten met kennis van zaken.
Het ganse experten-arsenaal is samengesteld door een man, die al zijn vriendjes heeft bevoordeligd.