Meer ongevallen met producten voor zwembad thuis

Het succes van privézwembaden doet ook het aantal ongevallen met producten voor het zwembad, zoals chloor, toenemen. Daarvoor waarschuwt de federale overheidsdienst Volksgezondheid donderdag.

Het antigifcentrum kreeg vorig jaar 253 oproepen voor ongevallen met chloorproducten. Het aantal oproepen lag ruim een derde hoger dan in 2018. Ook het aantal slachtoffers nam toe, tot 284 in 2023 van wie 113 kinderen. Twaalf procent van de slachtoffers krijgt de raad om naar het ziekenhuis te gaan, geeft de FOD Volksgezondheid mee.

Behalve met chloorproducten kunnen er ook ongevallen gebeuren met producten om de zuurtegraad van het water te regelen. "Vaak voorkomende incidenten zijn het inademen van chloordamp, een kind dat in een chloortablet bijt, spatten van vloeibare chloor op de huid of in de ogen, het foutieve mengen van producten en het drinken van product dat werd overgegoten in een frisdrank- of waterfles", luidt het. Chloorproducten (zoals chloorkorrels en bleekwater) kunnen ook het sterk irriterende chloorgas vormen, bijvoorbeeld in combinatie met zuren. 

De FOD Volksgezondheid raadt aan om kinderen op afstand te houden bij het gebruik van gevaarlijke producten, om de juiste dosis te respecteren en de juiste bescherming te gebruiken, om chloorproducten niet te mengen met andere producten, en om de producten in de originele verpakking te bewaren.

"Lees het etiket en volg nauwgezet de gebruiksaanwijzingen", vat de overheidsdienst samen. "Zo kan je jezelf en je omgeving beschermen, en zal het product goed werken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.