Stemming wetsontwerp artsenquota luidt overlegperiode in

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag finaal het wetsontwerp goedgekeurd dat voor de toekomst de verdeling van de artsenquota tussen Vlaanderen en Franstalig België regelt. De tekst moet nog langs de plenaire Kamer passeren, maar dat zal nog minstens twee maanden duren omwille van een belangenconflict dat in gang werd gezet.

Het wetsontwerp van minister Maggie De Block (Open Vld) schrijft voor dat er vanaf 2024 een quotum voor het hele land wordt vastgelegd. Dat jaar studeren de eerste artsen af die dit jaar hun studies aanvatten.

Het wordt de Planningscommissie die het federale quotum vastlegt. Nadien bepaalt het Rekenhof de verdeelsleutel tussen Nederlandstaligen en Franstaligen op basis van de bevolkingsaantallen. In Brussel zal dat gebeuren via de leerlingenaantallen.

De wettekst baseert zich op een advies van de Planningscommissie om het overschot in de Franse Gemeenschap op 1.531 artsen vast te leggen. Dat overtal wordt voor het eerst in mindering gebracht van de quota van 2024 tot de ondergrens van 505 wordt bereikt. Dat overtal ligt lager dan in eerdere schattingen, omdat het aantal niet-actieve artsen er uit werd weggezuiverd.

Bij de stemming dinsdag duwden enkel PS, cdH en Ecolo op de rode knop. Alle andere aanwezige partijen keurden de tekst goed. De finale stemming van de wettekst zal nog even op zich moeten laten wachten. Het parlement van de Franstalige Brusselaars keurde immers een belangenconflict goed tegen de wettekst. Dat belangenconflict was ingediend door PS, DéFI, cdH en Ecolo, die federaal in de oppositie zitten.

Volgens de indieners van het belangenconflict schaadt de hervorming van artsenquota de belangen van de Franstaligen, omdat er geen rekening gehouden wordt met demografische evolutie, voornamelijk in Brussel

Daardoor start nu een pauze van 60 dagen waarbinnen beide parlementen via overleg een oplossing moeten zoeken. Dat gebeurt onder meer met bemiddeling van de Senaat, die het dossier op zijn beurt doorstuurt naar het Overlegcomité indien er geen overstemming kan gevonden worden.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.