Kine anders terugbetaald voor CVS- en fibromyalgiepatiënten

Sinds 1 januari 2017 geldt een nieuwe regeling voor de kinesitherapieverstrekkingen voor patiënten die lijden aan fibromyalgie en aan het chronischevermoedheidssyndroom (CVS).

Volgens de nieuwe regeling hebben de patiënten bij aanvang van de ziekte recht op 18 behandelingen die 45 minuten duren en die aan een hoger tarief worden terugbetaald dan normale kinesitherapiebehandelingen. Een huisarts of specialist kan daarna bijkomende onderhoudssessies van elk 30 minuten voorschrijven voor aansluitende pathologieën. Deze sessies worden dan tegen het normale, lagere tarief terugbetaald.

De nieuwe regeling is uitgewerkt door het Riziv en door de Technische Raad van de Kinesitherapie in overleg met de universiteiten. Ze baseerden zich op wetenschappelijke studies die vaststellen dat CVS- en fibromyalgiepatiënten meest baat hebben bij 10 tot 12 sessies van 45 in de plaats van 30 minuten bij aanvang van de ziekte, gevolgd door onderhoudsbeurten. De nieuwe regeling in ons land gaat tot 18 aanvankelijke sessies van 45 minuten.

Tot eind 2016 konden CVS- en fibromyalgiepatiënten een voorschrift krijgen voor 60 kinesitherapiebehandelingen van 30 minuten. Uit cijfers van het Riziv blijkt dat deze patiënten per jaar gemiddeld 40 kinesitherapiebehandelingen gebruiken.

De meerkost voor 40 behandelingen volgens de nieuwe regeling (18 sessies van 45 minuten plus 22 van 30 minuten) bedraagt tussen 23,02 en 25,98 euro per patiënt op jaarbasis. Deze bedragen tellen uiteraard ook voor de maximumfactuur. Eens dit maximum bereikt is, draagt de patiënt niks meer bij aan voorgeschreven medische zorg.

Besparing

"De keuze voor de nieuwe regeling zorgt ervoor dat in het betreffende domein een besparing van 4 miljoen euro wordt doorgevoerd", aldus het kabinet De Block. "Dankzij dergelijke besparingen kan onder andere geïnvesteerd worden in behandelingen die levensreddend of -verlengend zijn of die de kwaliteit van het leven van de patiënt grondig verbeteren."

AXXON, de vereniging die de beroepsbelangen verdedigt van de kinesitherapeuten, ziet in de verandering een poging om de nomenclatuur fijner af te stemmen op de werkelijkheid.

Toch kan niet iedereen zich verzoenen met deze verandering. Patiënten maken zich ongerust. Zo bijvoorbeeld Carine Baroen die lijdt aan fibromyalgie. Zij lanceerde een petitie online om te protesteren tegen deze 'verminderde terugbetaling'. "Op dit moment ga ik vijf keer per week voor een sessie langs bij de kinesitherapeut", legt ze uit. "Met de nieuwe maatregelen valt dat terug tot één keer per week", betreurt ze. Ze vindt deze forse reductie onaanvaardbaar. "Zonder deze sessies zal ik veel meer lijden. Nu al heb ik moeite om ze te betalen".

De (Franstalige) petitie telt op dit moment bijna 2.500 handtekenigen. Carine Baroen streeft naar 20.000 sympathisanten.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.