Kind overleden na een oorontsteking die werd behandeld met homeopathie

Het recente overlijden van een jongetje dat alleen een homeopathische behandeling kreeg, blijft de gemoederen verhitten in Italië. Het kind had een oorontsteking, de infectie breidde zich uit en drong door tot de hersenen, er ontstond een abces en het kind is uiteindelijk overleden.

Homeopathie is in het begin van de negentiende eeuw 'uitgevonden' door de Duitser Samuel Hahnemann. Homeopathische stoffen worden bereid uit plantaardige, dierlijke, minerale of chemische producten die sterk worden verdund. Homeopaten beweren dat het verdunnen van die stoffen in water of alcohol aan het mengsel een 'geheugen' van de oorspronkelijke stof verleent, wat leidt tot een geneeskrachtige reactie in het lichaam. 

Bepaalde landen hanteren naar aanleiding van incidenten zoals dat hierboven een strengere regelgeving. Dat is onder andere sinds afgelopen herfst het geval in de Verenigde Staten. De Federal Trade Commission (FTC) heeft besloten dat voor homeopathische geneesmiddelen voortaan dezelfde regels gelden als voor andere geneesmiddelen wat de verplicht op de productverpakking te vermelden wetenschappelijke informatie betreft.

In een mededeling van 15 november 2016 herinnert de FTC eraan dat "homeopathie, die al bestaat sinds het einde van de achttiende eeuw, gebaseerd is op de stelling dat het mogelijk is om ziektesymptomen te behandelen met minuscule doses van stoffen die vergelijkbare symptomen veroorzaken als ze in hogere doses worden toegediend aan gezonde personen. Tal van homeopathische producten worden zo sterk verdund dat ze geen opspoorbare hoeveelheid van de initiële stof meer bevatten."

Is homeopathie schadelijk? Laten we hier duidelijk over zijn: niet homeopathie is gevaarlijk, maar wel de beslissing om niets anders te ondernemen als alleen de gedachte – het zogenaamde placebo-effect of de psychosomatische reactie – niet volstaat om te genezen. Of als, zoals in dit geval, de infectie niet spontaan verbetert.

  • Bron: FTC

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.