Kind overleden aan mazelen terwijl het debat over vaccinatie woedt

Een kind van zes met acute leukemie met een gunstige prognose is op donderdag 22 juni in Monza, in het noorden van Italië, overleden aan mazelen. Dit overlijden vindt plaats terwijl het debat over verplichte vaccinatie vóór de inschrijving op school volop woedt.

Volgens het Hoger Instituut voor de Gezondheid (Istituto Superiore di Sanità, ISS), heerst er in Italië een ernstige uitbraak van mazelen, met minstens 3.074 genoteerde gevallen sinds begin 2017, waarvan 40% moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Twee dagen eerder, op dinsdag 20 juni, had de Wereldgezondheidsorganistie (WGO) meegedeeld dat 43% van de gevallen die dit jaar zijn genoteerd in Europa zich in Italië voordeed.

Het kind had 85% kans om de leukemie te overwinnen, maar noch hijzelf, noch zijn broertje en zusje waren gevaccineerd tegen mazelen. Dat was een keuze van hun ouders.

Het kind deed de infectie op in zijn familie en verbleef sinds maart op de intensivecareafdeling, waar het is bezweken aan long- en hersencomplicaties als gevolg van de mazelen.

Vroeger was in Italië meer dan 90% van de kinderen van twee jaar gevaccineerd tegen mazelen, maar dat cijfer was in 2015 gedaald naar 85,3%, terwijl de WGO 95% aanraadt om te voorkomen dat dit bijzonder besmettelijke virus zich verspreidt.

"De voorspellende kracht van de wetenschap is feilloos", verklaarde Walter Ricciardi, voorzitter van het ISS. "Om de acht gevallen van mazelen, één geval van oorontsteking. Om de vijftien gevallen, één geval van pneumonie. Om de 1.500 gevallen, één geval van encefalitis. Om de 3.000 gevallen, één sterfgeval."

In dit geval kwamen twee rechten met elkaar in botsing: het recht op keuzevrijheid van de ouders en het recht op gezondheid van het kind.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.