Imec creëert nieuwe bril die oogbewegingen detecteert voor betere AR- en VR-ervaring

Het onderzoekscentrum imec heeft woensdag in Antwerpen een nieuwe draadloze technologie gepresenteerd die op basis van elektro-oculografie (EOG) oogbewegingen kan meten. De technologie kan worden geïntegreerd in een standaard bril en verbetert de gebruikerservaring in augmented en virtual reality (AR en VR) toepassingen, maar zal ook worden ingezet bij klinisch onderzoek om tot vroegtijdige diagnoses te komen van ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Volgens imec bestaan er vandaag al wel AR- en VR-brillen met oog-tracking capaciteiten, maar maken die gebruik van dure camera's, zijn ze niet in staat om heel snelle bewegingen waar te nemen en zijn er grote batterijen nodig voor de vele energie die ze verbruiken. De oplossing van imec voor die problemen bestaat uit vijf kleine polymeer- elektrodes die op een standaard brilmontuur gemonteerd zijn. De elektrodes detecteren de oogbewegingen zonder dat de drager hier iets van merkt. Een algoritme vertaalt de oogbewegingen dan in virtuele opdrachten: met zijdelingse oogbewegingen kan je 'swipen', terwijl het knipperen met de ogen een voorwaartse beweging maakt.

De nieuwe bril kan 256 oogbewegingen per seconde detecteren, oftewel dubbel zoveel als de brillen die nu op de markt zijn. Er is ook slechts een kleine batterij nodig, die eveneens in de montuur verwerkt wordt. De technologie werd woensdag gedemonstreerd tijdens het Imec Technology Forum in het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.