De overheid heeft dan toch het touw wat gevierd voor de timing van de derdebetalersregeling.
Dat raakte vorige week bekend. Aan het principe verandert er niets: de verplichte derdebetalersregeling voor personen die de verhoogde tegemoetkoming genieten, gaat in op 1 juli 2015, zoals bepaald in het regeerakkoord.
Maar de overheid heeft tijdig vastgesteld dat niet alle artsen op het terrein voldoende uitgerust zijn voor de elektronische facturatie. Ze is bereid hiermee rekening te houden. Minister Maggie De Block: “We zullen ons dan ook soepel opstellen. Wie klaar is, kan natuurlijk op 1 juli beginnen. Op 1 oktober moet iedereen van start zijn gegaan.”
Er is dan toch aandacht voor de eis van de huisartsen om de verplichte derdebetalersregeling niet in een papieren rompslomp te laten verzanden. Verschillende organisaties, waaronder het Riziv en Domus Medica, hebben intussen aangegeven dat ze met de softwarefabrikanten zullen samenwerken om de software zo snel mogelijk klaar te stomen.
Nog wat formateerwerk aan de winkel
Als de arts elektronisch factureert, verdwijnt het papieren attest voor verstrekte zorg. De arts zal de patiënt wel een bewijsstuk overhandigen, waarop staat hoeveel het persoonlijk aandeel van de patiënt bedraagt, wat en hoeveel aan de ziekteverzekering werd gefactureerd, en welke eventuele andere bedragen (supplementen, niet-terugbetaalde zorgen) door de patiënt werden betaald. In theorie zal de software dit bewijsstuk aanmaken op het ogenblik dat men factureert. Maar het format ervan ligt nog niet vast. Een ander punt dat nog steeds ter discussie staat, is of men al dan niet de elektronische identiteitskaart zal moeten gebruiken.