De verplichte derdebetaler, nu enkel van toepassing op een risicogroep, is goed op weg om veralgemeend te worden, aldus de Bvas. Het syndicaat roept op tot verzet via een petitie.
De verplichte derdebetaler slaat nu enkel op de rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming (RVV). Niemand twijfelt er echter aan dat de overgrote meerderheid van de politici en de ziekenfondsen de intentie hebben de regeling derdebetaler te veralgemenen. De beperking verplichte DBR tot de RVV gebeurt volgens het syndicaat op een slinkse manier:
- stapsgewijs werken en zo de negatieve reacties van de beroepsgroep te beperken door het gebruik van de "verdeel-en-heers"-techniek" (voorlopig blijven de specialisten buiten schot, enkel de huisartsen zullen worden verplicht).
- en vooral, het gebruik van het sociaal argument (Wat? De artsen weigeren de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren voor de minstbedeelden (toch 5% van de bevolking)! Het zijn alleen maar egoïsten, enkel uit op winst!)
Vooral dat laatste, sterke argument, is beledigend en fout, reageert de Bvas. "De artsen zijn altijd al sociaal voelend geweest, want ze worden dagelijks geconfronteerd met lijden en miserie. Zij hebben altijd al de toegang tot de gezondheidszorg vergemakkelijkt door gratis zorg aan zij die er nood aan hadden, door de derdebetaler indien nodig, of door het remgeld gewoon te laten vallen. De daklozen, mensen zonder papieren of illegalen hebben er steeds gebruik van kunnen maken." De Bvas lanceert meteen een tegenaanval naar de ziekenfondsen en de ziekenhuisbeheerders: "Zij spellen ons de les,maar ze bekommeren zich niet om deze mensen bekommeren omdat het geen leden zijn. Terwijl de overheid enkel denkt aan het terugsturen van degenen die hun geld kosten. Terwijl de ziekenhuisbeheerders er enkel op uit zijn om de toegang tot de artsen verder administratief te blokkeren."
De derdebetaler is dus de manier om de vrije geneeskunde te laten verdwijnen en ze ondergeschikt te maken aan de ziekenfondsen, concludeert de Bvas die oproept om haar petitie te ondertekenen.