Mensen met een inactieve leefstijl en een verhoogd gezondheidsrisico beroep doen op professionele begeleiding na verwijzing door de huisarts. Bewegen op verwijzing wordt na Leuven en Mechelen nu ook mogelijk in Izegem, Halle, Roeselare, Menen en Genk. Jo Vandeurzen trekt er 4,5 miljoen voor uit.
48% van de Vlamingen weegt te veel. Het project ‘Bewegen op verwijzing’ (BOV) promoot een gezonde leefstijl door mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en een hoge mate van inactiviteit duurzaam aan het bewegen te krijgen. Dat geeft voordelen op fysiek, mentaal en sociaal vlak.
Beweegplan op maat
BOV werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een BOV-coach. De BOV-coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op.
De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarom sluit het beweegplan maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale sportinitiatieven.
Eens het beweegplan opgemaakt is, speelt de BOV-coach een belangrijke rol in het motiveren van de deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemer na verloop van tijd dit zelfstandig verderzet.
Zwakste groepen
In navolging van goede praktijkvoorbeelden uit het buitenland, draait BOV reeds enkele jaren proef in Vlaanderen. Met succes. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen geraken niet alleen in beweging dankzij de BOV coaching, ze blíjven ook in beweging.
Uit het pilootproject bleek dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.
Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het Bewegen Op Verwijzing-project loopt voor 5 jaar. We trekken hiervoor 4.544.000 euro uit. Het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen zullen de drijvende krachten achter BOV zijn. Ook de huisartsen zullen een belangrijke rol vervullen. BOV is voor hen een concreet instrument waarmee zij hun risicopatiënten kunnen verwijzen om meer te gaan bewegen.”
Het BOV-project loopt van 15 december 2015 tot 31 december 2020.