Minstens 115.000 zorgverleners weggeveegd door covid-19

Ten minste 115.000 gezondheidswerkers zijn weggeveegd door Covid-19, aldus de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarbij hij betreurde dat een kleine groep landen de vaccins hamstert.


"De rappoten zijn zeldzaam, maar velen zijn zelf besmet geraakt en, wij schatten dat minstens 115.000 gezondheidswerkers en zorgverleners de ultieme prijs hebben betaald in dienst van anderen," zei Tedros Adhanom Ghebreyesus bij de opening van de jaarlijkse ledenvergadering van de organisatie.

Hij veroordeelde nogmaals de "schandalige ongelijkheid" bij de toegang tot vaccins in de wereld, die "de pandemie in stand houdt". Zo is bijvoorbeeld meer dan 75% van alle vaccins in slechts 10 landen toegediend. "Er is geen diplomatische manier om het te zeggen: een kleine groep landen die het merendeel van de vaccins produceert en koopt (...) bepaalt het lot van de rest van de wereld", aldus Dr. Tedros.

"Het aantal doses dat tot nu toe wereldwijd is toegediend, zou voldoende zijn geweest voor alle gezondheidswerkers en ouderen, als ze eerlijk waren verdeeld," zei hij. Het hoofd van de WHO riep de internationale gemeenschap op om de trend te keren, zoals hij al maanden onvermoeibaar doet.

"Vandaag roep ik de lidtaten op om een massale vaccinatiecampagne te steunen waarbij in elk land tegen september ten minste 10% van de bevolking wordt ingeënt, en een campagne tot en met december om onze vaccinatiedoelstelling van ten minste 30% tegen het einde van het jaar te bereiken," besloot hij.

Het WHO-mechanisme Covax voor een goede vaccinverdeling stuit op een vaccintekort omdat rijke landen, die graag hun hele bevolking willen vaccineren, de doses hebben opgepot.

Bovendien heeft India, waar het grootste deel van het Covax-vaccin vandaan komt, de uitvoer van het vaccin geblokkeerd om de eigen bevolking te kunnen vaccineren op een moment dat het land wordt geteisterd door het virus.

> Lees ook: Sciensano ziet registratie overleden artsen niet als focus

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.