Afstand houden hoeft niet meer volgens ontwerp ministerieel besluit

Kussen, knuffelen, of zelfs op straat een wildvreemde aanklampen: vanaf 9 juni kan het weer, zo blijkt uit een ontwerp van ministerieel besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Belang van Limburg zaterdag. Die versoepeling werd echter nooit expliciet aangekondigd. De experts schrikken. "Wij hebben dit nooit geadviseerd", zegt infectiologe Vlieghe.

Een ontwerp van ministerieel besluit dat minister Verlinden dinsdag verspreidde, zet de geldende contact- en afstandsregels volgens de kranten helemaal op de helling. "De maatregel houdende een beperking van het aantal duurzaam onderhouden nauwe contacten geldt niet langer", noteert de minister. Of lees: de bubbel en de k nuffelcontacten kunnen vanaf de versoepelingen van 9 juni de prullenmand in. Al wordt het nog steeds "sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht maximaal na te leven."

"De regeling rond knuffelcontacten zal vervangen worden door de regel van vier", klinkt het op het kabinet van minister Verlinden. Ook op café of in de cinema zal je immers met vier binnen mogen. "Alleen gaan we nu niet meer regelen welke vrienden dat mogen zijn", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die eerder al eens had laten vallen "dat de term 'knuffelcontact' verdwijnt".

Infectiologe Erika Vlieghe besprak de kwestie vrijdagavond nog op een overleg van het adviesorgaan GEMS, dat ze voorzit. "De politiek zal het zelf moeten uitleggen. Wij hebben dit alleszins niet in ons advies geschreven", aldus Vlieghe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.