Homoseksualiteit, gedefinieerd als de exclusieve of overwegende voorkeur voor een persoon van hetzelfde geslacht en niet door het uitvoeren van homoseksuele gedragingen - want die zijn grotendeels afhankelijk van de context - staat ter discussie. Resultaat van een bijzondere opvoedingscontext? Van een specifieke peri- en/of postnatale omgeving? Van beide? De biologische component is de meest manifeste grondslag, verklaarde prof. Jacques Balthazart (Centre de neurobiologie cellulaire et moléculaire, ULg) naar aanleiding van het 12e Congrès de L’Encéphale dat in Parijs plaatsvond. Published ahead of print.
In een tijd waarin vrouwen steeds later moeder worden, hoor je vaak dat hun biologische klok hen tot de orde roept voordat het te laat is. Naast elementen als hormonen, libido en geslacht, kunnen verschillende psychologische of socioculturele factoren een kinderwens in de hand werken... Published ahead of print.
Volgens de WGO is ‘elke persoon tussen de 10 en 19 jaar’ een adolescent. Een huisarts heeft in het kader van zijn beroep de taak om voor die adolescent te zorgen. Hij heeft doorheen de jaren vaak een soort band met hem opgebouwd en kent zijn gezin. Adolescenten zien hun huisarts echter niet als een belangrijke bron van informatie wanneer ze over hun seksuele leven beginnen na te denken. Toch zitten jongeren en ouders met steeds meer vragen, vooral rond anticonceptie en het HPV-vaccin.
“Alcohol drinken stimuleert wel en niet: het stimuleert het verlangen maar benadeelt de prestatie”, schreef William Shakespeare. Ook prof. Regnier Opsomer (UCL) bevestigde als opening van het 16e symposium van het CPSM (Centre de Pathologie Sexuelle Masculine) de dubbelzinnige aard van alcohol. Het thema van de bijeenkomst was dit jaar ‘Alcohol en seksuele (dis)functies’. Zowel medische, ethische, sociologische als psychiatrische aspecten kwamen uitgebreid aan bod, maar hier richten we ons uitsluitend op de puur seksuele aspecten. Verminderde gevoeligheid, gebrek aan seksuele lust, geen of late orgasmes of ejaculaties, seksueel geweld en risicogedrag laat Frédéric Jurysta (Psychiatrie, Erasmus, ULB) stuk voor stuk de revue passeren in een literatuuroverzicht.
Voordat we in een volgend artikel de manier om seksuele delinquenten op te sporen ter sprake brengen, geven we hier alvast een algemeen beeld van de seksuele stoornissen en van het afwijkend seksueel gedrag in seksuologisch perspectief.
In de pers wordt ‘seksuele agressor’ vaak herleid tot een algemene term, waaronder meerdere profielen passen in functie van de gestelde handelingen, die kunnen gaan van ‘onschuldig’ (exhibitionisme) tot uiterst ernstig (misdaad met verkrachting en soms verminking en verdwijning van het lijk). Deze situaties kunnen niet op dezelfde manier worden benaderd, vandaar ook de verwarring bij zorgverleners. Het onderzoek is lang verlamd geweest door concepten als ‘pervers’, waaronder eigenlijk een etiket van ongeneeslijkheid wordt verstaan en dat remmend werkte bij het luisteren naar het verhaal van mensen die niet enkel monsters, maar ook personen zijn.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...