De Société Française de Rhumatologie (SFR) publiceerde samen met de Groupe de Recherche et d’Information sur les Ostéoporoses (GRIO) een artikel over voedingsadvies.
Zonnecrème met beschermingsfactor 50+ aanbrengen verlaagt de aanmaak van vitamine D door de huid significant na een enkele blootstelling aan uv B-straling, ongeacht het blootgestelde lichaamsoppervlak. Dat heeft daarentegen slechts een lichte weerslag op de plasmaspiegels van 25-hydroxyvitamine D. Waarschijnlijk is vitamine D3 vooral afkomstig van een alternatieve endogene bron, als de aanmaak ervan door de huid wordt afgeremd door een zonnecrème aan te brengen.
WCO-IOF-ESCEO 2015 Implicaties en uitleg door prof. Serge Ferrari (Genève).
[1. Afdeling Volksgezondheidswetenschappen, Epidemiologie en Gezondheidseconomie, ULg; 2. Eenheid ter ondersteuning van de Methodologie en Biostatistiek, ULg; 3. Eenheid voor Onderzoek van het metabolisme van de botten, het kraakbeen en de spieren, CHU de Liège, ULg; 4. Dienst Medische Chemie, CHU de Liège, ULg; 5. Dienst Motorische Wetenschappen, ULg] Naast de klassieke effecten van vitamine D op de gezondheid van de botten, zijn er steeds meer redenen om te denken dat vitamine D niet-verwaarloosbare effecten heeft op weefsels buiten het skelet, zoals de spieren. Verschillende epidemiologische onderzoeken suggereren een transversaal verband tussen een laag serumgehalte van 25-hydroxy-vitamine D (25[OH]D) en spierzwakte, zowel op het niveau van de spiermassa, als op dat van de spierkracht. Na die vaststellingen besloten meerdere onderzoeksteams om het therapeutische potentieel van vitamine D te evalueren. Ze deden dat door de effecten te meten van vitamine D-suppletie op de spierkracht, de spiermassa, maar ook op het spiervermogen...
Een Amerikaans onderzoeksteam ging na wat het optimale screeningsinterval is tussen twee botdensiteitsmetingen bij oudere postmenopauzale vrouwen. Het New England Journal of Medicine publiceert hun bevindingen.
Een onderzoek van het maandblad Test-Gezondheid (1) wees onlangs met een beschuldigende vinger in de richting van artsen omdat die bij bepaalde patiënten te vaak een osteodensitometrie zouden uitvoeren. Doordat de media op het onderzoek sprongen, stond de opsporing van osteoporose meteen in het midden van het debat. De gelegenheid voor de Belgian Bone Club om de aandacht van de overheid en van de publieke opinie te vestigen op de noodzaak van een pluridisciplinaire aanpak van het probleem, op de noodzaak van een herziening van de criteria voor het voorschrijven van een onderzoek en van de terugbetaling van geneesmiddelen.
Hormoonsubstitutietherapie is niets nieuws en ook het belang van lage doses is bekend. Maar hoe belangrijk zijn lage doses precies? En kunnen we vrouwen die een hoog cardiovasculair risico lopen tijdig identificeren?
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...