Een recente epidemiologische studie die werd uitgevoerd in Zweden verdiepte zich in chronische stress als eventuele risicofactor voor de ziekte van Parkinson...
Dementie blijkt een bijzonder populaire ‘markt’ te zijn voor startups in de gezondheidszorg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een potentieel van meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd.
Volgens sommigen bestaat er een verband tussen een lage urinezuurspiegel en het risico op dementie. Het is echter nog niet gezegd dat ze gelijk hebben.
In hoever kunnen de MMSE (Mini-Mental State Examination), beeldvormingsmarkers en biologische markers de progressie van een lichte cognitieve stoornis naar de ziekte van Alzheimer voorspellen?
Vroegere studies hebben een verband aangetoond tussen een infarct en een hoger risico op dementie, maar dat waren vaak kleine studies met een slechts zwak of twijfelachtig verband waarbij ook vaak geen onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende vormen van dementie.
Een interventiestudie heeft het effect van een medische voedingsdrank onderzocht bij patiënten met de eerste signalen van de ziekte van Alzheimer.
Het verband tussen vermijdbare vasculaire risicofactoren op middelbare leeftijd en het latere risico op dementie.
Speelt het geslacht een rol in het verband tussen het risico op lichte cognitieve achteruitgang en op de ziekte van Alzheimer enerzijds en de aanwezigheid van het epsilon 4‑allel van apolipoproteïne E anderzijds?
Vikineswary Sabaratnam van de Malaya-universiteit in Kuala Lumpur (Maleisië) heeft in The Journal of Medicinal Food een studie gepubliceerd die aantoont dat het eten van bepaalde paddenstoelen de productie van NGF (nerve growth factor) verhoogt. Regelmatig paddenstoelen eten kan het optreden van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve afwijkingen, zoals de ziekte van Alzheimer, tegengaan of afremmen.
Volgens een Chinees-Canadese studie zou er een verband bestaan tussen de ziekte van Alzheimer en een vitamine A-tekort, zelfs als dat miniem is. De studie werd uitgevoerd bij muizen en vervolgens gereproduceerd bij mensen. De onderzoekers bespreken hun conclusies in het tijdschrift Acta Neuropathologica en raden vitamine A-suppletie aan in geval van een tekort, en ook bij ouderen, als aanvullende maatregel om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te behandelen.
Het OCMW van de Stad Brussel heeft woensdag het nieuwe rust- en verzorgingstehuis Vesale in de Cellebroersstraat ingehuldigd. Het huis Vesale is gespecialiseerd in de opvang en de begeleiding van personen met dementie of een gelijkaardige aandoening en kan 128 personen ontvangen.
Een onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechonologie (VIB) onder leiding van de bekende neurowetenschapper Bart De Strooper (KU Leuven/ UK Dementia Research Institute) heeft een belangrijke stap gezet in de verbetering van alzheimeronderzoek. Dat meldt de VIB vrijdag. De wetenschappers zijn erin geslaagd menselijke hersencellen te transplanteren naar muizenhersenen, waardoor ze het verloop van de ziekte bij mensen veel beter kunnen bestuderen.
Genetische tests kunnen worden voorgeschreven om het risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te evalueren, maar dit roept netelige ethische en deontologische vragen op. Tekst en uitleg door prof. Éric Salmon, medisch directeur van het Centre de Recherches du Cyclotron van de Universiteit van Luik. Published ahead of print.
Vorsers van de Universiteit van Rome hebben de orexinespiegels in het cerebrospinale vocht gemeten bij 48 patiënten met de ziekte van Alzheimer die nog nooit waren behandeld (21 met een beginnende en 27 met een matige tot ernstige alzheimer), en 29 niet-demente controlepersonen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Orexine (of hypocretine) is een polypeptideneurotransmitter in de hypothalamus. De onderzoekers hebben ook de MMSE-score bepaald. Ze hebben bovendien de concentratie van de tau- en fosfotau-eiwitten en amyloïd-bèta 1-42 in het cerebrospinale vocht gemeten en een polysomnografie uitgevoerd om de architectuur van de slaap te evalueren...
Het blijft zoeken naar criteria die bij personen met mild cognitive impairment het optreden van dementie kunnen voorspellen. Gegevens wijzen erop dat een verminderde variabiliteit van het hartritme zich hiertoe zou kunnen lenen. Published ahead of print.
In een rapport met de titel 'Dementia: a public health priority', roepen de WGO en Alzheimer’s Disease International (ADI) de autoriteiten overal ter wereld op om programma's voor de strijd tegen dementie te lanceren. Deze programma's moeten zorgen voor een snellere diagnose, de sensibilisering van het publiek en de versterking van de zorgverlening aan demente patiënten en hun familie.
Zich elke dag te goed doen aan chocolade, een product rijk aan flavanol, vertaalt zich in een lichte daling van de bloeddruk. Dat is de conclusie van een review van twintig studies die op 14 augustus gepubliceerd werd in de Cochrane Database of Systemic Reviews. Een andere studie geeft dan weer aan dat het ook een positief effect heeft op de cognitieve werking. Alleen maar goede argumenten dus om pure chocolade te eten!
Valincidenten vormen een omvangrijk probleem in woonzorgcentra. Ongeveer 30 tot 70 procent van de ouderen valt één maal per jaar, waarvan 15 tot 40 procent meerdere keren valt (1).
De hulpverlener speelt een cruciale rol in de behandeling van de patiënt; mantelzorgers zijn dan ook de belangrijkste doelgroep voor educatieve programma’s. In dit artikel overlopen we de hulpmiddelen – geneesmiddelen en andere – die een invloed kunnen hebben op de patiënten die alzheimerdementie ontwikkelen. Maar we bekijken ook, en vooral, de verschillende manieren waarop educatie van familie en zorgverleners kan worden georganiseerd, met behulp van onder andere veerkracht, relatietheater en reminiscentietherapie. Ook de maatschappelijke aspecten worden overlopen.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...