De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil "zo snel mogelijk" het noodcomité samenroepen om de internationale verspreiding van het apenpokkenvirus (mpox) te evalueren. Het comité met experten moet bepalen of het hoogste alarmniveau (de gezondheidsnoodtoestand) moet worden afgekondigd voor de epidemie die zich in verschillende Afrikaanse landen verspreidt. Dat heeft het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu, woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
In Congo woedt het apenpokkenvirus al sinds begin dit jaar. In het Afrikaanse land werden al meer dan 14.000 verdachte gevallen en zeker 511 dodelijke slachtoffers gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een regionaal responsplan, maar sluit de verdere internationale verspreiding in de regio niet ui t. Ook in meerdere buurlanden van Congo werden gevallen geregistreerd.
Ghebreyesus liet weten dat er twee vaccins tegen apenpokken bestaan. Hij riep op tot internationale samenwerking om de productie en distributie van die vaccins naar de meest getroffen landen te versnellen.
Het virus werd voor het eerst ontdekt bij mensen in 1970 in wat nu de Democratische Republiek Congo is. In mei 2022 nam het aantal mensen dat besmet was met mpox wereldwijd sterk toe. Vooral homoseksuele en biseksuele mannen werden getroffen door een variant van het virus, 'clade II'. Die wereldwijde epidemie leidde ertoe dat de WHO de noodtoestand afkondigde van juli 2022 tot mei 2023. De variant van het virus die nu vaak wordt aangetroffen is clade Ib. Die zou dodelijker zijn dan de vorige virusvariant.