Vandenbroucke wil tweede maand ziekte bij werkgever leggen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om de werkgevers ook te laten betalen voor de tweede maand ziekte van hun werknemers. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag.

Volgens de socialist is er een sterkere responsabilisering nodig in het begin van de afwezigheidsperiode. "In België leggen we maar een relatief korte periode ten laste van de werkgevers", zegt hij in een interview met de krant. Voor bedienden betalen werkgevers een maand gewaarborgd inkomen, voor arbeiders twee weken. Daarna komt de ziekteverzekering tussen. 

Vandenbroucke doet zijn voorstel in het kader van de onderhandelingen over de fiscale hervorming. "Het idee is de opbrengst - 420 miljoen euro - niet in de begroting op te nemen, maar terug te laten vloeien naar de bedrijven. Met een klein deel wil ik de prikkel voor het opnieuw aanwerven van langdurig zieken versterken. Het grootste deel van het geld krijgen de bedrijven in de vorm van een algemene verlaging van de patronale bijdragen."

Werkgeversorganisatie VBO vindt het voorstel geen goed idee, maakte gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans duidelijk in De Ochtend op Radio 1. Hij is tevreden dat de minister maatregelen wil nemen om de competitiviteit van de bedrijven te stutten, maar spreekt van een "vestzak-broekzakoperatie". Bovendien kan de maatregel alleen werken als naast werkgevers ook werknemers, ziekenfondsen, artsen en andere betrokken partijen geresponsabiliseerd worden, vindt Timmermans. "In dit land kijkt men zelfs naar de werkgevers als het regent."

Ook de collega's bij Voka en Unizo zijn kritisch. "We verslikken ons in onze koffie", tweet Voka-topman Hans Maertens. "Vestzak-broekzakoperatie van de hoogste soort." Danny Van Assche van Unizo noemt het voorstel "totaal onaanvaardbaar". "Alsof uitval door ziekte altijd en uitsluitend het gevolg van werk is. Dit zal absoluut niet helpen om mensen weer sneller actief te krijgen. Dus njet. Punt."

Open VLD-Kamerlid en tot voor kort partijvoorzitter Egbert Lachaert kraakt het plan van Vandenbroucke ook af. "Slecht idee", tweet hij. "Voor grote bedrijven kan het meevallen met die compensatie, maar kmo's betalen, terwijl hun kosten al stegen door index en energiekosten." Volgens Lachaert hebben de werkgevers ook geen mogelijkheid om de ziekte te controleren en moet de minister "elders aan responsabilisering werken". 

MR-vicepremier David Clarinval is het daarmee eens. "De werkgevers betalen nu al voor de eerste maand ziekte. Die periode verdubbelen lijkt me geen goeie oplossing." Volgens Clarinval responsabiliseert de maatregel de artsen, mutualiteiten en "zelfs bepaalde langdurig zieke werknemers die niet genoeg inspanningen te doen om terug aan het werk te gaan" niet. De minister maakte dat ook al meermaals duidelijk op vergaderingen van het kernkabinet, zegt hij.

Ook oppositiepartij N-VA kraakt het voorstel af. "Werkgevers worden opgezadeld met een extra kost tijdens de tweede maand ziekte, terwijl ze wettelijk pas vanaf de derde maand het initiatief kunnen nemen om een re-integratietraject naar werk op te starten voor hun zieke werknemers. Door eenzijdig te focussen op het straffen van werkgevers, help je geen enkele langdurig zieke weer aan het werk", zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. Volgens Van der Donckt viseert de regering, en Vandenbroucke in het bijzonder, "altijd opnieuw eenzijdig de werkgevers, terwijl een responsabilisering van ander actoren beperkt blijft to louter symbolische maatregelen". 

Het plan van Vandenbroucke kadert in de fiscale hervorming waar de federale regering al een hele tijd over onderhandelt. De liberalen dringen aan op arbeidsmarkthervormingen en competitiviteitsmaatregelen, en daar wil de Vooruit-vicepremier met het voorstel aan tegemoetkomen. Het is echter maar de vraag of de fiscale hervorming er nog komt. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ligt de deadline alvast niet op 21 juli, de datum die premier Alexander De Croo naar voren schuift, maar wel op 31 december.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.