Vooral Vlamingen slikken steeds meer antidepressiva

Tussen 2011 en 2015 is het aantal door het Riziv terugbetaalde dagelijkse dosissen van antidepressiva met 14,5 procent gestegen van 278,9 naar 319,4 miljoen. Vooral in Vlaanderen (+17,2 procent) is er een toename, zo schrijven de kranten van Sudpresse vrijdag op basis van cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). In Wallonië en Brussel gaat het om stijgingen van respectievelijk 12 en 10,5 procent.

Wanneer de consumptie van antidepressiva in verhouding tot het bevolkingsaantal wordt bekeken, zijn de Walen wel oververtegenwoordigd in de cijfers. Terwijl ze 32 procent van de bevolking vertegenwoordigen, zijn ze verantwoordelijk voor 39,5 procent van alle voorgeschreven antidepressiva. Wat de provincies betreft, is overconsumptie te merken in Namen (15 procent van het gebruik tegenover 13,6 procent van de bevolking) en Luik (31,7 tegenover 30,5 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.