Eerste overlijdens ooit door Oropouchekoorts in Brazilië

In Brazilië zijn twee mensen om het leven gekomen door de Oropouchekoorts. Dat meldt het ministerie van Gezondheid van het Zuid-Amerikaanse land donderdag. Het zou om de eerste overlijdens ooit door de ziekte gaan.

De slachtoffers zijn twee vrouwen uit de staat Bahia, in het noordoosten van het land, "jonger dan 30 jaar, zonder bijkomende aandoeningen, die symptomen hadden gelijkaardig aan een ernstige vorm van dengue", aldus het ministerie in een persbericht. "Tot vandaag is in de wereldwijde wetenschappelijke literatuur nooit melding gemaakt van een overlijden door de ziekte."

De autoriteiten onderzoeken nog een derde sterfgeval in de zuidelijke staat Santa Catarina, dat ook het gevolg zou zijn van Oropouchekoorts.

Oropouchekoorts wordt overgedragen door instecten en muggen en werd voor het eerst vastgesteld in 1960 in Brazilië, in het bloed van een luiaard. Sindsdien worden vooral in het Amazonegebied gevallen gemeld, en ook in andere Latijns-Amerikaanse landen. Volgens de Braziliaanse regering zijn in het land minstens 7.236 gevallen gemeld. 

De ziekte verooorzaakt symptomen gelijkaardig aan dengue of knokkelkoorts, maar dan milder. Het gaat onder meer over hoofdpijn en gewrichtspijn.

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten onderzoeken nog zes gevallen van 'verticale overdracht' van de ziekte, of van moeder naar kind tijdens de zwangerschap. 

De eerste overlijdens door Oropouchekoorts kwamen er op een moment dat er een dengue-epidemie heerst in het land. Het gaat om de zwaarste epidemie ooit van de ziekte, met minstens 4.824 overlijdens sinds 1 januari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.