Brusselaars boven de 16 vanaf woensdag ook zonder afspraak welkom voor vaccin

Alle Brusselaars van 16 jaar of ouder kunnen zich vanaf volgende week donderdag, 1 juli, ook zonder afspraak aanmelden bij een van de tien vaccinatiecentra in het gewest. De afgelopen dagen waren er al enkele tests, en dit weekend is een afspraak voor het grootste vaccinatiecentrum, op de Heizel, niet nodig. Dat wordt vanaf donderdag dus opengetrokken naar alle centra. Dat bevestigt Inge Neven van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, in Brussel bevoegd voor het vaccinatiebeleid.

Bij de testen van de afgelopen dagen bleek al dat er genoeg geïnteresseerden opdagen om een vaccin te krijgen. De centra worden niet overrompeld zoals vrijdag in Gent het geval was, maar er is dus wel interesse, zegt Neven. "Zo zien we dat niet alleen jongeren zich laten inenten, maar dat ook ou dere leeftijdsgroepen, zoals dertigers of veertigers, zich alsnog aandienen. Ook voor die groep wordt het zonder afspraak blijkbaar makkelijk om zich te laten vaccineren."

Zoals bekend ligt de vaccinatiegraad in het hoofdstedelijk gewest momenteel lager dan in de andere gewesten. In Brussel heeft 52 procent van de 18-plussers al een eerste dosis gekregen en is 32 procent van die groep al volledig gevaccineerd. Voor heel België is dat respectievelijk 72 en 40 procent.

Om de vaccinatiegraad in Brussel te verhogen, werd nu dus beslist om in alle vaccinatiecentra een prik zonder afspraak mogelijk te maken. Een afspraak maken blijft wel de voorkeur genieten, en wie geen afspraak maakt, zal mogelijk wat langer moeten aanschuiven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.