Thuisverpleegkundigen kunnen binnenkort vaker beroep doen op zorgkundigen

Thuisverpleegkundigen mogen binnenkort vaker een beroep doen op zorgkundigen om hen bij te staan. Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft daarvoor het licht op groen gezet, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag.

Thuisverpleegkundigen besteden volgens de minister nu nog te veel tijd aan taken die ook door zorgkundigen kunnen worden uitgevoerd, zoals hygiënische basiszorgen. Binnenkort zullen de thuisverpleegkundigen voor meer taken een beroep kunnen doen op zorgkundigen, zodat ze zich kunnen concentreren op de medische zorgen voor de patiënten. 

Vandaag bestaan zorgteams in de sector van de thuisverpleging uit vier verpleegkundigen. Voortaan moeten dat er maar drie meer zijn, besliste het Verzekeringscomité van het Riziv. Daardoor kunnen er meer zorgkundigen binnen het team aan de slag. 

Het zorgteam mag nu maar een kwart van de taken aan een zorgkundige toevertrouwen, maar dat percentage wordt losgelaten. Tot slot zullen zorgkundigen kunnen worden ingezet in de palliatieve thuiszorg. Dat was tot nog toe niet mogelijk. 

Vandenbroucke hoopt dat de hervorming ten laatste begin 2024 in werking treedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.