Vandaag, op WereldLongontstekingsdag, lanceren pneumonologen een oproep tot selectieve vaccinatie tegen pneumokokken. Daarmee zitten ze op dezelfde golflengte als een eerder advies van de Hoge Gezondheidsraad.
Elk jaar maken invasieve pneumokokkeninfecties in België zowat 1.500 doden, voornamelijk onder de vorm van longontstekingen in combinatie met bacteriemie en sepsis (bloedvergiftiging). Risicopopulatie zijn 60-plussers en mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, levercirrose, hart- nier- en leverinsufficiëntie… Omdat een septicemie ten gevolge van een invasieve bacteriële infectie nauwelijks kan worden behandeld, is preventie aangewezen en dan ligt vaccinatie voor de hand. Een stijging van de pneumokokkenresistentie tegen de meest gebruikte antibiotica is immers bekend.
Vandaar de oproep van longartsen om ouderen te vaccineren omdat het vaccin levensbedreigende invasieve infecties kan voorkomen.
In België raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om volgende personen te vaccineren met dit vaccin:
• alle volwassenen van 60 jaar of ouder
• mensen boven 45 jaar met een chronische ziekte die een verhoogd risico lopen op een ernstige pneumokokkeninfectie (hart- en longziekten, diabebetes, alcoholisme, levercirrose en nierinsufficiëntie)
• mensen waarvan de milt is weggenomen
• mensen met verminderde immuniteit (HIV-patiënten, kanker) of die behandeld worden met immuunonderdrukkende geneesmiddelen.
Ook wordt het vaccin aanbevolen aan wie werkt in een gezondheidsinstellling met chronisch zieken of ouderen.
Intussen maakte Unicef bekend dat om de 39 seconden ergens ter wereld een kind aan een longontsteking. Het spreekt van een 'vergeten epidemie'. Meer dan de helft van de kinderen die sterven aan een longonsteking komen uit Nigeria, India, Pakistan, Congo of Ethiopië.