Hepatitis bij kinderen - Sciensano verwacht nog meer mogelijke gevallen

Gezondheidsinstituut Sciensano verwacht dat er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen opduiken van de acute leverziekte die voor het eerst ook in ons land is vastgesteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde zaterdag nieuwe gevallen van een onbekende vorm van hepatitis bij kinderen, voor het eerst ook in ons land.

Sciensano bevestigt. "Het gaat om een geval van acute leverziekte bij een kind dat gelijkt op de gevallen in de UK", aldus viroloog Steven Van Gucht. Het merendeel van de gevallen zijn vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. 

Er is nog veel onduidelijkheid. Het gezondheidsinstituut verwacht zich wel aan nog meer gevallen. "We weten niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is. In de stoelgang werd adenovirus teruggevonden, maar dat kan ook een toevalsbevinding zijn. Adenovirus komt heel vaak voor bij kinderen. We hebben gevraagd aan artsen om ook andere mogelijke gevallen te rapporteren. Heel waarschijnlijk zullen er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen bijkomen. Dat ligt geheel in de lijn van onze verwachting", aldus nog de viroloog.

Wat aan de oorzaak ligt van de mysterieuze leverziekte is nog niet bekend, zegt ook Van Gucht. "Verder weten we nog niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is, laat staan dat dit door een virus veroorzaakt zou zijn. Dit zit nog volledig in de onderzoeksfase".

Lees ook: Hepatitis bij kinderen - Sciensano verwacht nog meer mogelijke gevallen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.