Elke week in Vlaanderen dertig meldingen van geweld tegen ouderen

In Vlaanderen worden wekelijks meer dan dertig meldingen gemaakt van geweld tegen ouderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO).

In 2023 registreerde VLOCO, de hulplijn 1722 en het Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) samen 1.584 gevallen van geweld tegen ouderen door een vertrouwenspersoon. Psychische mis(be)handeling zoals vernedering en emotioneel chanteren komt het vaakst voor (in 27 procent van de gevallen). Fysieke mis(be)handeling, zoals slaan en hardhandige verzorging, staat op de tweede plaats (in 22 procent van de gevallen), gevolgd door verwaarlozing (in 18 procent van de gevallen). Twee derde van de slachtoffers waren vrouwen.

De organisaties denken dat het om veel meer gevallen gaat dan 1.584, maar de meeste ouderen maken geen melding van geweld dat tegen hen wordt gepleegd. "De problematiek is nog steeds onvoldoende bekend en door het heersende taboe blijft het ook nog eens moeilijk bespreekbaar," zegt VLOCO. "Slechts de helft van de ouderen die hiermee te maken krijgt, durft er met iemand over te praten."

Doordat het meestal gaat om overbelaste zorgverleners die de zorg niet meer aankunnen, spreekt VLOCO over mis(be)handeling en niet mishandeling "Waarbij de '(be)' benadrukt dat er in de meeste gevallen geen sprake is van kwaad opzet. Mishandeling of misbruik met opzet komt slechts bij een minderheid voor", aldus Lily De Clercq, stafmedewerker VLOCO.

In 79 procent van de aangemelde situaties werd het geweld gepleegd door mensen uit de directe omgeving, zoals partners of (schoon)kinderen. Het geweld is niet altijd slecht bedoeld volgens VLOCO. "De mantelzorger die uit onwetendheid, onkunde of onmacht zijn dementerende partner vastmaakt aan de zetel, ook dat is ouderenmis(be)handeling."

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling op 15 juni, organiseert VLOCO in samenwerking met het expertisecentrum Resilient People op 14 juni een studiedag. Deze dag richt zich tot alle (toekomstige) professionals die werken met of voor ouderen, zoals sociaal werkers, psychologen, gezinshulp en huisartsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.