Het EMD is er nog niet in geslaagd om het werk van de arts te verlichten en ook niet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Onderzoekers van Pennsylvania University suggereren dat het tijd is voor een grondige aanpassing van het Elektronisch Medisch Dossier.
In een artikel van de New England Journal of Medecine wordt het huidig EMD vergeleken met een verfilming van een toneelstuk. Terwijl de interactiviteit van digitale spelers groeit, is het EMD maar een digitale omzetting van het papieren dossier gebleven, zoals een e-mail de digitale vorm is van een brief.
Op basis van hun ervaring stellen de onderzoekers voor om werk te maken van dynamische systemen die gecorreleerd zijn met elke patiënt. Ze stellen bijvoorbeeld voor om het controlesysteem voor antibioticavoorschriften uit te breiden door een alarm op de smartphone van de arts te plaatsen. Het alarm zou melden wanneer het voorschrift zou verlopen. Hierdoor daalde het aantal gemiste hernieuwingen van voorschriften met een derde.
Een ander project van het team ging over de follow-up van patiënten die vaak opgenomen worden in een ziekenhuis. De onderzoekers monitorden dertig patiënten via een platform, waarbij naasten en sociale diensten betrokken waren, en registreerden de specifieke noden van de patiënten. Een multidisciplinair team werd automatisch verwittigd wanneer de patiënt opgenomen werd op de spoed. Deze dynamische follow-up leidde tot een daling van 67% van het aantal heropnames op dertig dagen, en tot een daling van 56% van de opnameduur.
Information overload…
Het is niet de bedoeling om artsen te overstelpen met nog meer informatie. “Niet iedereen moet altijd alles meteen weten”, zegt een van de auteurs. De huisarts of de eerste lijn moet een globaal zicht hebben op de situatie van een patiënt, maar voor een nefroloog kan informatie over de nierfunctie volstaan.
De auteurs wijzen op de voordelen van een meer dynamisch EMD: tijdswinst en een daling van het aantal vergissingen bij de transmissie van informatie.
> Subscribing to Your Patients — Reimagining the Future of Electronic Health Records
. Minstens als andere #zorgenverstrekkers er in kunnen prutsen ten eigen voordeel zodat alle zorgvuldig opgebouwde #therapeutische linken zomaar worden verbroken. En de #overheid doet er nog steeds niets aan! @Maggie_DeBlock
— De Munck Michel (@theharleydoc) 26 juin 2018
Gevoelig onderwerp, ik werd onlangs nog hard
— ALMA.care (@almadotcare) 26 juin 2018
aangepakt toen ik stelde dat EHR veredeld Word-document was voor artsen om te onthouden wat ze de vorige consultatie gezegd hebben. Vroeger had men daar steekkaarten voor. Features worden amper gebruikt. Behalve voorschriften maken.
> Follow us @numeriKare
Laatste reacties
Marc AMANT
02 juli 2018Dit artikel zit wat achter... Het emd werkt wel degelijk al praktijkondersteunend.
Wie zegt dat een emd een veredeld word-document is, zit 30 jaar achter.
In 1989 ging ik mijn eerste pc kopen, de verkoper trachtte mij een tekstverwerker aan te smeren... ik ben buiten gestapt zonder iets te kopen. Toen wist ik al dat niet de tekstverwerker, maar de databank de basis van het EMD zou worden.
Dan maar zelf een pc ingevoerd en beginnen programmeren... in dBase.
Dat we nog veel meer zullen kunnen in de toekomst, daar ben ik het volkomen mee eens.
Maar beweren dat we nog niet verder staan dan 30 jaar geleden getuigt echt wel van een slecht karakter of platte onwetendheid.
Dat de eindgebruiker niet verder geraakt dan een word- of pdf-document inscannen... tja, daar kunnen de software-producenten niets aan doen. Een basiscursus informatica moet in bijna iedere opleiding, dus waarom niet in de geneeskunde?
Er zijn nog enorm veel mogelijkheden, maar we zijn wel degelijk op de goede weg. We mogen echter nooit vergeten dat data stukken belangrijker zijn dan een mooie layout of een mooi logo op de brief.