"Britten gaan vaccinatie voor rusthuispersoneel verplichten"

In het Verenigd Koninkrijk zal personeel in woonzorgcentra verplicht worden om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zal de regering in de komende dagen aankondigen, zo berichten verscheidene Britse media op basis van bronnen.

Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, toonde zich eerder een voorstander van een dergelijke verplichting voor rusthuispersoneel. De Chief Medical Officer van Engeland, Chris Whitty, zei ook al dat dokters en zorgmedewerkers een "professionele verantwoordelijkheid" hebben om hun patiënten te beschermen.

De verplichting komt er te midden van ongerustheid over de lage vaccinatiegraad onder rusthuismedewerkers in sommige delen van het land, waaronder de hoofdstad Londen. De maatregel moet er volgens de regering toe bijdragen om de meest kwetsbaren te beschermen tegen covid-19.

Uit de algemene cijfers van de Britse gezondheidsdienst NHS die dateren van 6 juni, blijkt dat 84 procent van de medewerkers in Engelse woonzorgcentra een eerste vaccindosis hebben gekregen. Bijna 69 procent kreeg er ook een tweede prik.

Vaccinatie opleggen is omstreden. De vakbond GMB liet al weten dat meer dan een derde van het zorgpersoneel zou overwegen om ontslag te nemen als ze zich verplicht zouden moeten laten inenten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.