Ziekenhuizen luiden alarmbel: "Onvermijdelijk consequenties voor niet-dringende zorg"

De druk op de ziekenhuizen neemt stelselmatig toe met opnieuw meer dan 500 COVID-patiënten op intensieve zorg. Margot Cloet, Zorgnet-Icuro, en Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, waarschuwen vandaag voor de gevolgen. Er is sprake van opschaling in verschillende ziekenhuizen en volgens Cloet komt ook de niet-essentiële zorg andermaal in het gedrang.

Voor het eerst sinds 28 december liggen er in België opnieuw meer dan 500 patiënten met COVID-19 op de afdelingen intensieve zorg. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen vertoont na een lange plateaufase een stijgende trend. "We staan op een potentieel kantelpunt", verwoordde Steven Van Gucht het tijdens de persconferen tie van het Crisiscentrum.

Ook in de ziekenhuizen merken ze dat de druk stelselmatig aan het toenemen is. "De situatie is ernstig", zegt Cloet. "Dit zal onvermijdelijk consequenties hebben op de niet-dringende planbare zorg."

Een boodschap die ook spoedarts Stroobants beaamt. "Het is de laatste dagen opnieuw hard aan het gaan. Men is overal stilletjesaan het aantal bedden op intensieve zorg aan het opschalen. Dit is bijzonder zorgwekkend", klinkt het.

Momenteel bevindt ons land zich in fase 1B van het spreidingsplan voor de ziekenhuizen. Dat betekent dat 50 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan COVID-patiënten. Dat komt overeen met 1.000 bedden op intensieve. Vier keer zoveel bedden moeten worden vrijgehouden op de niet-intensieve afdelingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.