Dat ook de Gentse huisartsenkring HVG een visie wil verkondigen op de samenwerking tussen forfaitaire en prestatiegebonden geneeskunde, is zeker geen toeval in het licht van de talrijke aanwezigheid van wijkgezondheidscentra in de regio.
“De Gentse huisartsenvereniging vertegenwoordigt al jaren huisartsen uit elke mogelijke praktijkvorm”, zegt HVG-voorzitter dr. Lily Willems. “Wij willen de samenwerking tussen onze leden bevorderen.”
“In Gent werken we al jaren goed samen”, licht een communiqué het standpunt van de kring verder toe. “Collega’s uit wijkgezondheidscentra engageren zich samen met andere collega’s om de wachtdienst en de kringwerking zo goed mogelijk uit te bouwen. […] Doelbewust trachten we eenheid te vormen tussen huisartsen, daar we er van uit gaan dat elke collega de beste zorg wenst te bieden aan haar of zijn patiënten. Het is de eigen keuze op welke manier men dat kan doen.”
Het communiqué evoceert nog tal van aspecten in de samenwerking tussen de verschillende praktijkvormen, zoals:
- Collega’s uit wijkgezondheidscentra zijn allemaal evenwaardig lid van HVG.
- Er wordt gestreefd naar gelijkwaardigheid in elk debat binnenin de kring.
- Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt in het verdelen van de wachtdienst tussen collega’s; er wordt geen rekening gehouden met praktijkvorm of statuut bij de wachtverdeling.
“In dit opzicht betreuren we het gehanteerde woordgebruik in het persbericht van de Bvas gepubliceerd op 22/01/2018. Wij ervaren in Gent alvast géén manifest en doelbewust gebrek aan continuïteit in de zorg in de medische huizen”, stipt de HVG nog aan.