Waarom veel artsen nu al uitkijken naar hun pensioen (bijdrage dr. Hilde Roels)

Onder druk van Europa en minister van Digitale Agenda De Croo neemt minister De Block de digitale vlucht vooruit. Zonder om te kijken of de artsen op het terrein kunnen volgen. Door de waanzinnige snelheid waarmee de ene na de andere IT-toepassing wordt uitgerold en vervolgens niet operationeel blijkt te zijn, is de frustratie op het terrein torenhoog. Vraagt men zich dan nog af hoe het komt dat burn-out steeds meer toeslaat? En waarom steeds meer collega’s nu al uitkijken naar hun pensioen? Of erger nog, vervroegd stoppen.

Natuurlijk is informatica niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Daarover wil ik het niet hebben. Niemand ontkent dat IT het leven aangenamer maakt. Of aangenaam “zou moeten maken”, want als artsen worden we dagelijks geconfronteerd met falende eHealth-toepassingen die ons integendeel het leven zuur maken. Wie heeft zich de laatste maanden niet dood geërgerd aan de verplichting om zorgtrajecten op te laden via een healthdata-platform, dat vaker wel dan niet uit lag? Van time-outs bij het openen en doorsturen van formulieren, tot de niet-beschikbaarheid van het platform. Wie van ons kreeg niet het rode venstertje ‘Registraties konden niet geladen worden’ op zijn scherm? Wie van ons moest niet tot zijn afgrijzen vaststellen dat registraties na invoering niet zichtbaar waren in de overzichtslijst en de status van ‘in transit’ kregen? Het is een gevecht tegen de bierkaai. Gruwelijk!

We hebben nog een week te gaan voor de deadline van 31 januari verstrijkt. Ondanks de goednieuwsshow van het ‘healthdata support center’ dat inmiddels al 45.000 zorgtrajecten werden geregistreerd, zijn de problemen verre van opgelost. Het geeft alleen weer hoe plichtsgetrouw en volhardend artsen zijn.De labo-gegevens worden niet automatisch geëxtraheerd. Inloggen op de website met onze eID gaat alleen als je weet dat je niet moet wachten op het venstertje om je code in te tikken. Je begint informatie in te winnen op allerlei manieren , want het kan toch niet dat het je niet lukt!!! Er wordt uiteindelijk een “ticket" aangemaakt voor het healthdata-team. Ik zou kunnen bellen naar de overheidsdienst, maar ik ben het meer dan zat. Ik heb echt wat anders te doen. Ik heb meer dan genoeg tijd hieraan gespendeerd. Ik voel mij aan mijn lot overgelaten. En dan kwam de telefoon van een medewerker van het healthdata-team. Of hij eens mee mocht kijken via teamviewer.

MET PLEZIER

En wat bleek??? Er stonden "foutjes" in de toepassingen. De e-Forms konden zo niet verzonden worden en ook de automatische data-import lukte niet. De terugkoppeling werd evenmin “verstaan“ want niet via het juiste communicatieplatform.

Zijn wij dan toch niet zo dom??? Een sluitende verklaring of oplossing is er kennelijk niet. We krijgen niet eens de perceptie van een deftige oplossing door de ene of de andere helpdesk.

En de eHealth-tgv davert maar verder. In het nieuwe akkoord staat dat een groot deel van de vernieuwde praktijkpremie zal worden toegekend op basis van het gebruik van e-Fac en e-Attest; het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen; het elektronisch aanvragen van hoofdstuk 4 geneesmiddelen; het gebruik van Mediprima; het openen van een GMD via MyCarenet. En ga zo maar door. We moeten leren lopen met gebruiksonvriendelijk materiaal als volleerde informatici. Het elektronisch GMD is voorlopig nog op basis van vrijwilligheid, zegt u? Ja, maar dan wel met financiële consequenties. En nog veel erger: met tergend veel tijdverlies en dito foutmeldingen.

Sinds jaren werken velen van ons geïnformatiseerd, ieder op zijn eigen, efficiënte manier. De medische software moet nu echter beantwoorden aan op voorhand vastgelegde criteria en structuren. Terwijl vroeger de pc zich moest aanpassen aan de gebruiker, zijn het nu de artsen die zich moeten aanpassen aan de pc. Verplichtingen en deadlines worden dwingend ingevoerd, zonder respect voor de werkbelasting en het familiaal leven van de arts en zonder zelfs maar te verifiëren of alles optimaal functioneert. Financiële voordelen worden gekoppeld aan toepassingen die allesbehalve feilloos werken. Het voelt aan alsof wij met z’n allen proefkonijnen zijn.

Hoeveel artsen hadden geen moeite om hun eHealthcertificaat te verlengen? En wat eindelijk goed gaat bij verlengingsvoorschriften moet dan weer veranderd worden in een nieuw voorschrift om de apothekers toe te laten Recip-e te lezen. Bf’s aanmaken lukt meestal goed, maar als het om onverklaarbare reden niet lukt is de oplossing “doe het dan maar op papier”.

En zo blijven we bezig om geïnformatiseerd te werken. Het enorme tijdverlies en het totale gebrek aan respect voor de arts, zijn werkbelasting, vrije tijd en familiaal leven, zijn choquerend. Tal van collega’s geven er de brui aan. Wordt het niet stilaan tijd te stoppen met ons lichtzinnig verplichtingen te blijven opleggen als de vragende partijen – overheid, mutualiteiten en het Riziv – er niet eens in slagen hun toepassingen perfect te testen zodat deze werken zoals het hoort vooraleer ze op ons los te laten??

 

Dr. Hilde Roels

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    04 februari 2018

    Ik kan perfect beamen wat Hilde Roels zo mooi kan schrijven, ik kan het zelf niet beter formuleren.
    Hilde heeft het alleen nog maar over de e-health toepassingen, maar dan is er ook nog de eigen software, die het ook dikwijls laat afweten, zoals onlangs bij Windoc, waar de cloud 4 dagen out lag, waardoor mijn echtgenote 2 dagen heeft moeten bijwerken om de e-facturaties, die uiteraard ook niet konden, uit te voeren. Dat kon gelukkig nog wel met terugwerkende kracht, maar met het e-attest zal dat niet meer kunnen; En wat met een helpdesk die maar van 9 to 5 werkt en dan nog een uitgebreide middagpauze neemt en als je ze nodig hebt, je 20 minuten aan de lijn moet hangen en wachten tot het jou beurt is.
    Ik gooi maar meer koren op de molen, die toch al vierkant draait.
    Ik ook ga omwille van deze reden geen dag langer werken dat moet voor mijn pensioen, en ik weet nu al dat dat voor de regio waar ik werk een grote ramp gaat worden, want van de zoveel artsen die er 20 jaar geleden waren schieten er bijna geen meer over. Er gaan heel wat patienten in de kou blijven staan.
    Bedankt Maggie.

  • Antoon DE CLERCQ

    27 januari 2018

    inderdaad
    ik stop ermee binnenkort,
    mijn naaste familie : loslopend wild ?

  • Johan VAN LERBEIRGHE

    26 januari 2018

    U bent inderdaad niet alleen collega. We zijn met duizenden overgelaten aan deze situatie.U heeft het dan nog niet eens over de doorgefactureerde kost per arts van peperdure epd en andere software en hardware en niet door de overheid wordt aangeleverd. En bovendien los van de kost van het leger IT en werknemers die voor de implementatie ervan (proberen te ) zorgen.

  • François VANHOUCKE

    26 januari 2018

    Beste collega Roels,
    Ik deel volledig uw visie en frustratie. Het is echt ongelooflijk hoe wij ons laten betuttelen door een overheidsapparaat die ons met slechtwerkende informatica en nieuwe richtlijnen het leven zuur maakt.
    Hoewel ik verder dagelijks graag mensen help kijk ik ook uit naar het einde van mijn loopbaan.
    Dr. François Vanhoucke

  • Herwig CATTOIR

    25 januari 2018

    Prachtig artikel, helemaal terecht.
    We worden gegijzeld door verplicht gebruik van niet-performante software, en de afdreiging van "niet uitkeren praktijkpremie" en dergelijke (binnenkort ook erkenning, let op mijn woorden), wanneer we met die ROMMEL niet kunnen werken. Eigenlijk belachelijk, maar spijtig genoeg de realiteit. Alsof we inderdaad niets beters te doen hebben, met onze patiënten, maar ook met ons sociaal leven.
    Wat zouden de hoge heren en dames van het riziv en co, er van vinden, moesten WIJ (of anderen) hun een hoop regels en verplichtingen te werken met slechte software opleggen, en dan hun (vele malen grotere dan die van ons huisartsen) inkomsten achterhouden, wanneer ze daarmee (uiteraard) niet kunnen werken? Absurde vergelijking? Dit is toch exact wat zij met ons doen?!
    Dit is géén stellingname tegen gebruik van goede software en de inderdaad vele voordelen (al zijn er ook nadelen) daarvan, wél tegen het ondoordacht verplichten er van.
    Dit is ook weergave van wat patiënten dagelijks vertellen, zij maken het bij hun huisarts, apotheek, ziekenfonds... evengoed mee!

  • Karel CUYPERS

    25 januari 2018

    Als solo huisarts is dit pure horor die mij dagelijks kwelt.Net nog de factuur van Corilus'Careconnect) in de bus gekregen; meer dan 1700€ jaarlijks te betalen voor de software die de overheid in staat stelt statistieken te maken en zo besparingen door te voeren op onze kap.Jammer dat ik nog niet met pensioen kan,ik word in mei pas/al 58,maar het is verdomd moeilijk om in dit klimaat vereder te werken.

  • Bart RAES

    25 januari 2018

    De nagel op de kop.

  • Johan NAESENS

    25 januari 2018

    Ieidere dag is er meermaals wel een aof ander programm

  • Yoeri VAN DYCK

    25 januari 2018

    Overal hetzelfde liedje...IT: super als 't goed werkt, helaas is dit niet altijd (lees: dikwijls) zo. Frustrerend tijdsverlies! Dit is niet enkel bij de huisartsen zo, idem bij de bedrijfsartsen, schoolartsen,...en ook in de bedrijfswereld. Helaas...we kunnen niet meer zonder en moeten proberen bij te hollen. Maar idd, het zou al helpen als die systemen op voorhand deftig getest worden en we ook opgeleid worden ipv. op ons los te laten en kijken wat er van komt...

  • Wilfried VANDERMEULEN

    25 januari 2018

    Niets aan toe te voegen; kan niet beter gezegd worden.
    De grens van de waanzin is niet in het zicht, maar reeds ruim overschreden.

  • Dirk LAMIROY

    25 januari 2018

    100 procent akkoord.
    Bf lukt hier zeer vaak niet...enkel op papier.
    Men wil een huis bouwen op drijfzand.
    Dirk Lamiroy

  • Frank JONGENEEL

    25 januari 2018

    Dank U voor dit artikel.
    De overheid neemt ons allen gewoon als Beta-testers maar er is geen enkele mogelijkheid om de klachten of opmerkingen op de juiste plaats te krijgen.
    Ik ben al jaren de computer guru van mijn kring maar ook ik geef er nu de brui aan met alle ondoordachte, niet werkende en foutmeldingen spuwende applicaties. van de overheid.
    Dr. Frank Jongeneel

  • Filiep BAEKELANDT

    24 januari 2018

    Proficiat kolega

  • Frank VANDEPUTTE

    24 januari 2018

    helemaal mee eens