Het Agentschap Zorg en Gezondheid schat het volume aan thuisvaccinaties eerder laag in. Dat werd meegedeeld tijdens het wekelijks persmoment met een stand van zaken van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Het agentschap houdt rekening met zowat tien à twintig thuisvaccinaties per huisarts. "Het is niet on demand", zegt Dirk Dewolf, directeur van het agentschap.
Minder mobiele mensen kunnen hun vaccin thuis laten plaatsen en dienen zich dus niet naar een vaccinatiecentrum te begeven. Het Agentschap Zorg & Gezondheid hanteert echter zeer strike criteria, waardoor het totale aantal personen die thuis een spuitje toegediend zullen krijgen eerder laag blijft: zowat tien à twintig per huisarts volgens schattingen van het agentschap.
Het belangrijkste criterium is daarbij de mobiliteit van de burger. Met andere woorden: kan of mag hij of zij zich al dan niet verplaatsen? Daarnaast komen ook mensen met bepaalde medische criteria in aanmerking voor thuisvaccinatie.
Het gaat meer bepaald om patiënten waarbij het transport alleen al een te groot risico veroorzaakt op besmetting (bijvoorbeeld kankerpatiënten), mensen met dementie, personen met ernstige vormen van autisme of een ernstige psychiatrische problematiek, mensen die bedlegerig zijn en personen die een ernstige fysieke handicap hebben.
Deze personen krijgen hun spuitje ofwel toegediend via mobiele equipes van het vaccinatiecentrum ofwel via de eigen huisarts. Het is daarbij de huisarts die mag bepalen of hij het spuitje zelf toedient of het mobiele team laat langskomen.
Mensen die thuis gevaccineerd worden, krijgen ofwel AstraZeneca, ofwel Johnson & Johnson toegediend. Johnson & Johnson is logistiek een eenvoudigere oefening, omdat er maar één spuitje moet worden toegediend, maar er is nog geen leverschema voor bekend. Voor mRNA-vaccins zoals Pfizer en Moderna is de lage bewaringstemperatuur dan weer een euvel.