Terugkeertrajecten voor langdurig zieken nog geen groot succes

De nieuwe wetgeving rond de snelle re-integratie van langdurig zieken, waarbij ze een speciaal uitgewerkt terugkeertraject krijgen, schiet haar doel deels voorbij. Dat blijkt uit een studie van IDEWE, schrijft VRT NWS.

Wie langdurig ziek is wordt vaak te laat doorverwezen naar een bedrijfsarts, en bijna 60 procent van hen neemt uiteindelijk ontslag. Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block is woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

De regering-Michel voerde de re-integratietrajecten voor langdurig zieken vorig jaar in. Bedoeling was om werknemers die lang afwezig zijn, opnieuw aan het werk te krijgen in een aangepaste of compleet andere job. Iedere langdurig zieke zou daarvoor van de bedrijfsarts een eigen specifiek traject krijgen. 

Maar daar knelt het schoentje, blijkt uit de IDEWE-studie. Veel zieke werknemers worden door hun behandelende arts te laat doorverwezen naar een bedrijfsarts, de enige die het traject kan opstarten. Dat gestamel duurt vaak zo lang dat het moeilijk wordt om nog een specifiek traject op te starten: bijna 60 procent van 2.205 onderzochte mensen nam gewoon ontslag.

"Hoe langer iemand afwezig is, hoe moeilijker het wordt om het werk te hervatten", zegt onderzoeker Lode Godderis aan VRT NWS. "Dat heeft te maken met angst. Enerzijds bij de werknemer, die bang is of hij zijn job nog wel kan doen, maar ook de werkgever zit met veel onzekerheid. Die vraagt zich af of zijn personeelslid nog wel kan meedraaien", klinkt het.

De terugkeertrajecten blijken het meest succesvol bij mensen met rug- of gewrichtspijn. Bijna 40 procent van hen kon uiteindelijk weer aan de slag. Bij werknemers met mentale problemen is dat maar 16,6 procent, zegt IDEWE.

Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is vandaag/woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het overlegplatform "Return to Work" binnen de Nationale Arbeidsraad om een evaluatie van de regelgeving gevraagd, om daarna eventueel aanbevelingen te doen. Maar het kabinet benadrukt wel dat een ontslag wegens medische overmacht "niet per definitie negatief is voor de betrokken werknemer". "Soms ligt een moeilijke situatie op het werk aan de basis van de ongeschiktheid, en is een nieuwe start aangewezen". Bovendien is het in een opstartfase niet ongewoon dat er veel gevallen van medische overmacht zijn, omdat het gaat om mensen die al lang ongeschikt zijn, benadrukt het kabinet nog.

Bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V) klinkt het dat de conclusie dat langdurig zieken te laat naar een bedrijfsarts zouden worden verwezen, niet strookt met de studie. "Enkel als je heel heel kort door de bocht gaat kun je dat er misschien in lezen", zegt zijn woordvoerster. "Mensen worden over het algemeen wel snel doorverwezen naar de juiste arts, en niet helemaal op het einde."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.