Teller Londense huisartsensterfte door covid-19 staat minstens al op 16

De Londense zorg kapseist nu echt onder het coronageweld. Intussen werd ook bekend dat officieel al minstens 16 Londense huisartsen het leven lieten door covid-19. Portret van de laatste twee slachtoffers.

Dr. Augustine Obaro, een huisarts in Walthamstow, stierf op nieuwjaarsdag, en Dr. Abdul-Razaq Abdullah, 68, een huisarts in Rainham, stierf op 8 december.

Beide huisartsen oefenden hun beroep uit in Oost-Londen en waren naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd om in de NHS te werken.

Dr. Obaro was zeer geëngageerd: hij keerde elk jaar met zijn vrouw terug naar Nigeria om vrijwilligerswerk te doen om de lokale gezondheidszorg in zijn geboortedorp Ogori-Magongo te verbeteren. Hij was zeer betrokken bij zijn gemeenschap daar en ondersteunde ook Afrikaanse collega-artsen in het Verenigd Koninkrijk. Zijn vrijgevigheid en goedaardige leiderschapskwaliteiten leidden ertoe dat hij al op jonge leeftijd de bijnaam 'Koning' kreeg.

Hij laat een vrouw en drie zonen na.

Een patiënt getuigt: 'Dr. Obaro was zo'n geweldige huisarts, vooral met kinderen'.

Dr. Abdullah, 68 jaar, verhuisde in 1985 vanuit Irak naar het Verenigd Koninkrijk. Hij werkte oorspronkelijk in de interne geneeskunde in het Queen's Hospital, Romford, waar hij en zijn familie een periode woonden en waar hij uiteindelijk stierf na een maand op de intensive care.

Zijn dochter, Dr. Ayat Abdullah, zelf een pas afgestudeerde huisarts: 'Hij had het gevoel dat hij zijn patiënten niet kon verlaten en met pensioen kon gaan. Hij wilde de NHS dienen en er voor deze patiënten zijn en door deze Covid-crisis heen werken. Hij voelde zich verplicht om anderen te helpen - zijn patiënten waren echt gehecht aan hem, en hij was echt gehecht aan zijn patiënten.'

'Hij bleef voortdurend werken - tien sessies per week - en hij overleefde de eerste golf en was daar echt dankbaar voor.'

Acht van de zestien huisartsen die met Covid zijn overleden, waren gevestigd in de gebieden Oost-Londen of Essex, en ze waren van zwarte, Aziatische of allochtone afkomst. Het bewijst nog eens hoe de NHS gestut wordt door migranten.

> Lees ook: burgemeester Londen roept noodtoestand in

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.