Springen huisartsen mee op de VASO-sporttrein?

Zowat 20 sportfederaties hebben interesse om voortaan met het VASO-platform voor sportmedisch onderzoek te werken. Het valt dan ook te verwachten dat de volgende jaren nog duizenden sporters extra op de VASO een beroep zullen doen voor hun verplicht of aanbevolen sportmedisch onderzoek. Het platform ondergaat weldra een stevige update.

De verbeterde versie draait al in een proefsetting en wordt in april algemeen uitgerold. Sport- en huisartsen die al over de VASO-software beschikken, kunnen na een workshop van één avond met de nieuwe versie aan de slag. SKA, de vereniging van sport- en keuringsartsen, is nog op zoek naar extra huisartsen die in het systeem willen stappen, want binnenkort zijn er allicht te weinig sportartsen om aan de vraag te voldoen.

De modernisering biedt heel wat mogelijkheden om iemands sportmedische geschiktheid te onderzoeken, maar ook maximale primaire en secundaire blessurepreventie mogelijk te maken.

Bovendien kunnen de geanonimiseerde VASO-data van sporters de overheid helpen om een gericht blessurepreventiebeleid op touw te zetten. Blessures horen immers bij de belangrijkste redenen waarom sporters, zowel in clubverband als daarbuiten, er de brui aan geven.

Sporters kunnen op twee manieren van de VASO gebruik maken. Ze kunnen de sportmedische vragenlijst op sportkeuring.be invullen en vervolgens al dan niet het advies krijgen zich sportmedisch te laten checken. Dat geldt zowel voor kinderen als voor volwassen sporters.

De tweede manier is dat sporters door hun federatie worden verplicht zich sportmedisch te laten onderzoeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle competitiewielrenners. Intussen werken bijna alle Vlaamse sportartsen en ook een aantal huisartsen met de VASO-software en werd de vragenlijst op sportkeuring.be al bijna 220.000 keer ingevuld. Dat heeft echter lang niet altijd tot een onderzoek geleid. Nu komt er dus een bijgewerkte VASO 2.0.

Huisartsen gevraagd

Zowat 20 sportfederaties hebben interesse om voortaan met de VASO te werken. Het valt dan ook te verwachten dat de volgende jaren nog duizenden sporters extra op de VASO een beroep zullen doen voor hun verplicht of aanbevolen sportmedisch onderzoek.

Op een gegeven moment zullen de zowat 300 sportartsen die Vlaanderen telt, die nieuwe instroom niet aankunnen. Daarom hoopt SKA dat ook meer huisartsen op de trein springen. Huisartsen zijn dan ook zeker welkom op de VASO 2.0-opleidingen die binnenkort op diverse plaatsen in Vlaanderen worden georganiseerd door SKA en GSV.

Sportartsen

Sportartsen die geaccrediteerd willen blijven, zullen vanaf dit jaar een aantal sportmedische opleidingen en bijscholingen moeten volgen. Dat gebeurt in samenwerking met Gezond Sporten Vlaanderen (GSV), de opvolger van de vroegere Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde. SKA en GSV hebben ook al overleg gehad met het kabinet van Ben Weyts (Vlaams minister van Sport) om de update van de VASO en andere nieuwe initiatieven toe te lichten.

Zo wordt werk gemaakt van een app waarmee sporters hun sportmedische status kunnen aantonen ten aanzien van (inter)nationale wedstrijdorganisatoren die een geschiktheidsattest vragen. Die app zou ook kunnen worden gebruikt voor de melding en follow-up van sportblessures of voor training- en preventietips.

> Zie ook agenda

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.