Het project Kafka van Jong Domus (met steun van alle syndicaten) volledig uitvoeren, zou een jaarlijkse administratieve lastendaling van 234,9 miljoen realiseren. Dat als alle voorstellen worden geïmplementeerd. Het DAV Meetbureau bracht dit resultaat samen met de UHasselt en Jong Domus in kaart.
Startschot van het project was een open brief van Jong Domus, ASGB en Bvas, getekend door de dokters Sophie Van Steenbergen en Anthony Dheere (Jong Domus), Pieter Mertens (ASGB) en Sylvie Geurts (Bvas). Titel: "Een attest nodig? Vraag het maar aan de huisarts."
Zij schoven zes hervormingsvoorstellen naar voor.
Nu analyseerde het DAV Meetbureau samen met de UHasselt en Jong Domus voor elk van deze voorstellen de potentiële impact op de administratieve lasten.
De volgende zes administratieve processen werden geanalyseerd:
- Schaf de ziektebriefjes tot drie/zeven dagen afwezigheid af
- Hanteer één standaard ongeschiktheidsattest i.p.v. aparte attesten voor onderwijs, Defensie, politie en Medex.
- Hanteer één identiek model voor vertrouwelijke attesten voor alle ziekenfondsen;
- Schaf attesten voor sociaal verlof af
- Schaf attesten voor gezondheidskeuring onderwijs af
- Schaf de jaarlijkse verlenging van terugbetalingsattest af voor geneesmiddelen voor permanente aandoeningen
De grootste lastendaling is ongetwijfeld 'de afschaffing van het verplichte ziektebriefje voor afwezigheden van max. 7 dagen' stipuleert. Dat proces gaat in de huidige situatie gepaard met een administratieve last van liefst 231,3 miljoen die dan teruggedrongen wordt tot iets meer dan 208 miljoen. De attesten sociaal verlof afschaffen (- 8,2 miljoen) en de jaarlijkse verlenginging van het terugbetalingsattest voor geneesmiddelen permanente aandoeningen (- 7,3 miljoen) volgen ver daarachter maar zijn beslist ook de moeite waard.
Het totale bedrag dat mogelijk bespaard kan worden is 234,9 miljoen. Het leeuwendeel daarvan moeten we situeren bij Jan-met-de-pet (58%), de huisartsen (39%) en de ondernemingen (3%).
Jong Domus en de drie artsensyndicaten (VAS, ASGB, de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica) zullen dit de volgende weken verder uitwerken in het licht van het akkoord artsen-ziekenfondsen.
Het volledige rapport vindt u hier.
Laatste reacties
Marc MOENS
29 januari 2021Onderstaande reactie werd deze namiddag aan het bestuur van Domus Medica en van Jong Domus verzonden:
Beste Collegae,
Via de website domusmedica.be hebben we kennisgenomen van het nieuwsbericht ‘Vereenvoudiging administratie huisartsen kan €234,9 miljoen opleveren’ d.d. 28 januari 2021.
In dit nieuwsbericht wordt meegedeeld dat volgens het rapport van DAV Meetbureau i.s.m. Jong Domus en UHasselt de grootste lastendaling kan toegeschreven worden aan voorstel 1 dat 'de afschaffing van het verplichte ziektebriefje voor afwezigheden van max. 7 dagen' stipuleert. Dit rapport ondersteunt – aldus het bericht - wetenschappelijk het werk dat gebeurt in de stuurgroep van Jong Domus en de drie artsensyndicaten, waaronder het VAS.
Het VAS wenst te benadrukken dat we reeds herhaaldelijk mondeling en schriftelijk aan de stuurgroep Kafka hebben meegedeeld niet akkoord te gaan met de 3/7 dagen afwezigheid zonder “doktersbriefje”. Enkel de afschaffing van het verplicht ziektebriefje voor afwezigheden van 1 dag is voor ons aanvaardbaar. Het VAS is van oordeel dat het medisch totaal onverantwoord is dat er 3 tot 7 dagen zou gewacht worden vooraleer een huisarts bij een patiënt geroepen zou worden. Het lijkt ons overigens onbegrijpelijk dat een medisch-wetenschappelijke artsenvereniging dit zou onderschrijven.
Wij betreuren dan ook dat in deze berichtgeving gesuggereerd wordt dat het VAS dit voorstel zou ondersteunen, daar waar wij al meermaals hebben aangegeven dat dit niet het geval is.
Tot slot wensen wij te herinneren aan het feit dat overeengekomen werd om iedere communicatie m.b.t. de administratieve overlast gezamenlijk namens de stuurgroep naar buiten te brengen. We gaan ervan uit dat dit in de toekomst inderdaad zal gebeuren.
Collegiale groeten,
Dr. Marc Moens
Voorzitter VAS