De onderhandelingen over de volgende tarievenconventie lopen volop. Er heerst windstilte om de debatten sereen te laten verlopen, tot het akkoord rond is. Dat zou moeten lukken op woensdag (18 december), wellicht laat op de avond. Wat onthouden we in dit stadium voor de huisartsgeneeskunde?
Allereerst nog even in herinnering brengen dat alleen de indexmassa voor enige klemtonen kan zorgen (172 miljoen). Voor nieuwe initiatieven waarvoor eerst gehoopt werd op een budget van 100 miljoen, is geen ruimte. Paul De Munck, de voorzitter van de GBO, houdt zich aan het motto van discretie, maar wijst erop dat het Riziv "drie scenario's voorstelde waarover hij het eens is".
De GBO verwacht vooral dat er iets gebeurt op het vlak van de werkomstandigheden van de huisartsen: contactloze GMD-verlenging, een herwaardering van het bezoek aan palliatieve patiënten, euthanasie-nomenclatuurnummer, telegeneeskunde ontwikkelen."
Voor de wachtdienst wordt het idee verdedigd om kringen opnieuw in de discussies te integreren, zodat de financiering van de weekwacht mogelijk wordt voor de posten die dat wensen en er geen functionele samenwerking kan worden gestart zonder nauw overleg met het veld."
Philippe Devos, Bvas-voorzitter, beklemtoonde eerder al dat zijn syndicaat de vrije keuze wil laten voor de huisarts: wachtpost, of wachtdienst zelf organiseren. "We zijn geenszins tegen het concept van de wachtpost, maar we moeten de kringen niet dwingen om overhaast te investeren in 'stenen'. Vooral omdat de hervorming van het ziekenhuislandschap - we hebben het hier over een mogelijke verdwijning van een derde van de spoeddiensten binnen drie jaar - de kaarten zal herschudden qua oordeelkundige locatie van de posten."
Paul De Munck is optimistisch dat het akkoord woensdag wordt gesloten. Hij vond de deelnemers, in het licht van de huidige politieke context en budgettaire beperkingen, "zeer pragmatisch". "Er zijn nog steeds punten om over te discussiëren, maar ik zie geen punten die echt blokkeren."