De Belgische ziekenfondsen delen de bekommernissen van Kom op tegen Kanker over het vervoer van en naar het ziekenhuis van patiënten die een kankerbehandeling volgen. "De regelgeving rond ziekenvervoer is bijzonder complex, maar dat mag er alle betrokken partijen niet van weerhouden om de toegankelijkheid en betaalbaarheid voor de patiënt te verbeteren", klinkt het in een gezamenlijke reactie.
Uit onderzoek van Kom op tegen Kanker op basis van 206 getuigenissen blijkt dat het Belgische ziekenhuisvervoer kampt met heel wat pijnpunten. Zo wordt onder meer duidelijk dat er een kluwen aan aanbieders is, waardoor ziekenvervoer op maat vinden veel inspanning vergt. Daarnaast is de kostprijs vaak erg hoog en wordt die niet volledig gedekt door de ziekteverzekering of de mutualiteiten. Ook laat de kwaliteit in bepaalde gevallen te wensen over.
Nood aan algemene visie
De verschillende ziekenfondsen in ons land delen de bekommernissen van Kom op Tegen Kanker. Zij vinden dat er nood is aan een algemene visie vanuit de interministeriële conferentie op de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van het ziekenvervoer over de bevoegdheidsgrenzen heen. Ook pleiten ze voor een oplossing voor de hoge facturen die patiënten vandaag krijgen wanneer zij vervoerd moeten worden tussen twee ziekenhuizen en niet op dezelfde dag terugkeren naar het ziekenhuis van oorspronkelijke opname.
De ziekenfondsen benadrukken dat zij op dit moment al veel bijdragen aan toegankelijk en betaalbaar ziekenvervoer voor elke patiënt. Om de dienstverlening in de toekomst te verbeteren, roepen ze de verschillende ministers op om middelen te voorzien om de pijnpunten weg te werken. De ziekenfondsen nodigen Kom op tegen Kanker en de ministers dan ook uit voor dialoog en overleg.
> Lees ook: ziekenvervoer kampt met heel wat pijnpunten